Home > Fdaytalk Test > Telangana History 1948 to 1956

Telangana History 1948 to 1956

Telangana History 1948 to 1956

Telangana History 1948 to 1956

Telangana History for Telangana Police and TSPSC

 

For Ts Police constable/SI and TSPSC Group IV/VRO,  Telangana History will be huge scoring subject. It is expected an average of 15-20 Questions will come in examination. Good Knowledge in Telangana history will boost scoring in exam.

As Per Syllabus for TSPSC and TS Police Requirement 2018, we came up with high Quality Question Bit Bank series for competitive exams(Prepared by Experts)

Telangana History(1948 – 2014): 

Chapter I: Phase from 1948- 1956
Chapter II: Phase from 1956 – 1970 | Open
Chapter III: Phase form 1971 – 2014 | Open

EBOOK Code: 1948TO1956

Telangana History 1948 to 1956
BUY NOW: Pay With Paytm

 

 Chapter I : Telangana History 1948 -1956

Bit Bank

1. Independent Hyderabad state established by _________
A) Nizam-ul-shah
B) Nizam-ul- Mulk Asafjah
C) Nizam-ul-Salarjung
D) Nizam-ul-Mulk

2. Who declared Hyderbad state as independent state on 13th Aug, 1947
A) General Lord Mountbatten
B) Governor General
C) Nizam Mir Osman Ali Khan
D) Nizam Mir Osman

3. On 29th Nov 1948, Nizam made standstill agreement with Indian government and handed over
A) Internal Securities to Indian Government
B) Gold and Cash to Indian Government
C) Foreign affairs of Hyderabad to Indian Government
D) Internal affairs of Hyderabad to Indian Government

4. Nizam sent _____________, the military general of Hyderabad to England for the collection of arms and ammunitions during 1948’s.
A) Ahmed Sayeed
B) Ahmed Sayyed E.L. Edroos
C) Ahmed Sayeed Khan
D) Ahmed Sayeed Rusul

5. Name the Prime Minister of Hyderabad, who complained on Indian government to United Nations Organization on 24th Aug 1948.
A) Mir Laik Ali
B) Mir Sur Ali
C) Mir Laik
D) Mir Laik Khan

6. Who helped Prime of Hyderabad in complaining to UNO on Indian government .
A) Sir Walter Killer
B) Sir Walter Monkton
C) Sir Monkton Killer
D) Sir Killer Walter

7. Indian Government banned _________ Airways of Hyderabad state to restrict communication with other parts of world
A) Indian Airways
B) Deccan Airways
C) Hyderabad Airways
D) Nizam’s Airways

8. Who convinced Nehru on Police Action on Hyderabad
A) Baldev Singh
B) Sardar Vallabhai Patel
C) Rajagopala Charry
D) Congress Council members

9. Indian Army were sent to border of Hyderabad state on
A) 13th Sep 1948
B) 14th Sep 1948
C) 15th Sep 1948
D) 16th Sep 1948

10. What was the code for military action on Hyderabad state
A) Operation Vijay
B) Opertion Apllo
C) Operation Nizam
D) Operation Polo

11. Why Military Action on Hyderabad state named as “Police Action”
A) Due to fear of Internal affairs
B) Its Code word
C) UNO Primary Principle, One Independent country should not take army action on any other independent country
D) American Primary Principle, One Independent country should not take army action on any other independent country

12. Who was the then Defense ministry of Indian when Police Action Order(1948)
A) Sardar Vallabhai Patel
B) Baldev Singh
C) Rajagopala Charry
D) Baldev Patel



13. Police Action(Operation Polo) organized under the leadership of
A) Lieutenant General Maharaj Singh
B) Lieutenant General Rudra
C) Lieutenant General J.N. Choudary
D) Lieutenant General J.N Singh

14. Who was the then Director General of Police of Hyderabad state during police Action
A) Nawab Saryarjung
B) Nawab Asaf Jung
C) Nawab Kasim Ravi
D) Nawab Dinyar Jung
Note:
Events in Order
On 13th Sep 1948 – Army sent to border to Hyderabad State Border
On 13th Sep 1948 – Under Major Choudary occupied Sholapar, Naldurg, Thamalwadi and Thuljapur
On 14th Sep 1948– Army entered Hyderabad from Ahmednagar, Central India and Mysore
On 15th Sep 1948 – Nizam forces ran away towards Latur, Aurangabad and Sholapur but caught by Indian Army
On 16th Sep 1948– Army Occupied Zahirabad, Hingoli, Rayachur, Parbhani, Koppal, Munirabad
On 18th Sep 1948– Major General, Chief of Nizam Army E.L Edroos surrendered in presence of Major General Choudary.

15. Who was the then Chief of Indian Army during Police Action 1948?
A) General Bucher
B) General Kuppaih
C) General Edroos
D) General Choudary

16. Mukti Diwas was celebrated on 17th Sep 1948 by
A) Hyderabad People
B) Telangana People
C) Maharashtra Sangram
D) Karnataka
Note: Mutki Diwas in Maharashtra celebrated in the day of liberation of Hyderabad- Karnataka in Karnataka and day of liberation in Telangana

17. Statement by Sardar Vallabhai Patel on liberation of Hyderabad
A) Victory to Indian People
B) Victory by Telangana People
C) The Wound(Cancer) of Hyderabad state removed from the stomach of India
D) Victory of Indian Army

18. Hyderabad state ruling responsibilities were given to _____________ on 18th Sep 1948
A) Nizam’s
B) Major J.N.Choudary
C) Major K.M. Munhi
D) Major Rudra

19. Code name for Police Action 1948 known as Operation polo, it also referred as
A) Operation Vijay
B) Operation Nizam
C) Operation Caterpillar
D) Operation Hyderabad

20. Major J.N.Choudary appointed as Military Governor of Hyderabad State and his Executive Council (24/9/1948 – 31/12/1949) as
a) Military Governor – Jayantha Nath Choudary
b) Chief Civil Administrator – D.S.Bakle
c) Additional chief Administrator – D.R.Pradhan
Other Members
d) Nawab JainYarjung Bahadur – Former Agent General of Nizam in Delhi
e) Raja Donde Raj Bahadur
f) G.V.H.Krishna Rao
g) C.V.S.Rao
h) Khazam Yarjung

21. Military Rule in Hyderabad state lasts for
A) 16 Months
B) 14 Months
C) 13 Months
D) 12 Months

22. Chief Minister level designation in those days is given to
A) Militray General
B) Chief Civil Administrator
C) Collector
D) B and C
Note: Chief Civil Administrator, officer of Talugdar(Collector)
Civil Administrator, Duvvam Taluqdar(Deputy Collector)

23. Which committee appointed by Indian government on oct 1949 to investigate attacks on Muslims
A) Sunderlal Committee
B) J.N Choundary Committee
C) P.S. Sunderlal Committee
D) Farooq sair Committee

24. Pandit Sundarlal Committee members were
A) Khazi Abdul Gaffer
B) Moulana Abdul Mistri
C) A and B
Note:
Chairman of Committee: Pandit Sundarlal
Members: Khazi Abdul Gaffer, Moulana Abdul Mistri
Secretaries: Farooq Siar, P.V.Ambulkar

25. With Committee Report, Major J.N.Choudary was removed on 31st Dec, 1949 and appointed ______ as new Civil administrator.
A) V.K.Vellodi
B) M.K.Vellodi
C) M.K.Suresh
D) V.K.Suresh
Note: Muller Kading Vellodi, I.C.S officer from Kerala

26. M.K.Vellodi Ministry of Council (1st Jan 1950 to 31st Dec 1952)
a) M.K.Vellodi – Chief Minister(Civil administrator)
b) M.Sheshadri – Member
c) C.V.S.Rao – Member
d) Nawab Jain Yarjung – Member
e) Burgula Rama Krishna Rao – Member
f) Poolachand Premchand Gandhi – Member
g) Vinayaka Rao Koratkar – Member
h) V.B.Raju- Member
i) Ramananda Thirtha- Nominated to Parliament
j) Marri Chenna Reddy – Nominated to Parliament
k) Konda Venkata Ranga Reddy – Nominated to Parliament

27. To which Nizam, honorary Lifelong pension payment of Rs 50 lakhs paid by Indian government
A) Nizam Mir Ali
B) Nizam Ali
C) Nizam Osman
D) Nizam Mir Osman Ali Khan

28. Which Indian representative in UNO announced that the civil administration had formed in Hyderabad state and Nizam is only constitutional Head
A) Mudaliar Shekar
B) Ramaswamy Mudaliar
C) Ramaswamy Shekar
D) Mudaliar Swamy

29. First general election held in Hyderabad
A) 1952
B) 1953
C) 1951
D) 1950


30. Assembly and Parliamentary seats in first general elections in Hyderabad state
A) 175, 30
B) 175,15
C) 170,25
D) 175,25

31. In first general election, majority of seats in Telangana region won Communists party. They Contested in election with name of __________
A) Communists people party
B) People Democratic Party
C) People Party
D) People Democratic Front

32. First Chief Minister of independent Hyderabad state
A) Burgula Rama Krishna Rao
B) C.M.Trivedi
C) M.K.Vellodi
D) Rama Krishna

33. Who was the Speaker of Independent Hyderabad state government
A) Pampan Goud
B) Kasinatha Rao Goud
C) Kasinatha Rao Vaidya
D) C.M.Trivedi

34. Who was the Deputy Speaker of Independent Hyderabad state government
A) Pampan Goud
B) Kasinatha Rao Goud
C) Kasinatha Rao Vaidya
D) C.M.Trivedi

35. Who was the Governor of Independent Hyderabad state government
A) Pampan Goud
B) Kasinatha Rao Goud
C) Kasinatha Rao Vaidya
D) C.M.Trivedi

36. Who was Opposition Leader of Independent Hyderabad state government
A) Pampan Goud
B) Kasinatha Rao Goud
C) Kasinatha Rao Vaidya
D) V.D.Deshpade(P.D.F)

37. Ministry of Burgala Krishna Rao(6/3/1952 to 31/10/1956)

Governor: C.M. Trivedi
Speaker: Kasinatha Rao Vaidya
Deputy Speaker: Pampan Goud
Protem Speaker: M.Narsinga Rao
Opposition Leader: V.D.Deshpande
Burgala Rama Krishna Rao – Chief Minister
Digambara Rao Bindu – Home
K.V.Ranga Reddy – Excise, Forest, Revenue
Vinayaka Rao Vidyalankat – Finance
Gopala Rao – Education
Chief Advisor of Administration – M.K.Vellodi

38. Burgala Krishna Rao made important amendment of
A) Tenants Agriculture Land Act
B) Agriculture Land Act
C) Landlords Agriculture Land Act
D) Tenants and Landlords Agriculture Land Act

39. Currency of Nizam is called as
A) Sikka
B) Haali
C) Kaldar
D) A and B

40. British Indian Rupee is called as
A) Sikka
B) Halli
C) Kaldar
D) A and B

41. First state in Indian union to introduce Mother Tongue Language teaching in school
A) Tamil Naidu
B) Karnataka
C) Hyderabad state
D) None

42. Anti Corruption bureau established by Burgula Ramakrishna Rao in
A) 1953
B) 1954
C) 1955
D) 1956

43. Who Inaugurated Nagarjuna Sagar Project
A) Nehru
B) Burgula Ramakrishna
C) Nizam Osman Ali Khan
D) None

44. Who started Bhoodan Movement
A) Burgala Ramakrishna Rao
B) Acharya Vinoba Bhave
C) Acharya Nagarjuna
D) Gandhiji
Note: Boodhan Movement started on 18th April 1951 from Pochampalli village of Nalgonda District with donation of 100 acres of land by Vedire Ramachandra Reddy

45. Boodhan Movement started in which village
A) Pochampalli, on 18th April 1951
B) Ponchampalli, on 18th April 1952
C) Warangal, on 18th April 1951
D) Warangal on on 18th April 1952

46. Who helped Vinoba Bhave for Boodhan Movement in Hyderabad state
A) Dr. G.S. Melkote
B) Dr. Marri Chenna Reddy
C) Burgala Ramakrishna Rao
D) A and B

47. Vinoba Bhave second visit to Hyderabad on
A) 1954
B) 1955
C) 1956
D) 1957

48. Who requested Vinoba Bhave for second visit in Hyderabad
A) Dr. Marri Chenna Reddy
B) Burgala Rama Krishna
C) Pulleria Hanumantha Rao
D) Dr.G.S.Melkolte

49. How many acres did Vinoba Bhave able to collect in his second visit
A) 1000 acres
B) 2000 acres
C) 10,000 acres
D) 2 Lakh acres

50. Buragala Rama Krishna Rao formed Government on
A) 6th March 1952
B) 7th March 1952
C) 8th March 1952
D) 9th March 1952

51. The Mulki Movement
A) 1951
B) 1952
C) 1953
D) 1954

52. Mulki Movement started in
A) Warangal
B) Hyderabad
C) Nalgonda
D) Khammam

53. Cabinet sub- committee to implement Mulki norms appointed on
A) 7th sep 1952
B) 8th sep 1952
C) 9th sep 1952
D) 6th sep 1952

54. Members of Sub- Committee
A) Konda Venkata Ranga Reddy – Excise Minister
B) Dr. G.S.Melkote – Finace Minister
C) Poolchand Premchand Gandhi – Educational Minister
D) Mehadi Nawaz Jung – Public Works Minister
E) All




55. Who was the founder of Hitharakshaka Samithi, greatly participated in Mulki movement
A) P. Ramachary Choudary
B) P. Ramachary
C) P. Ramakrisha Choudary
D) P. RamaKrishna

56. Who headed Committee to investigate on police firing on people in Mulki Agitation 3rd-4th Sep 1952
A) Justice Pingali JaganmohanReddy
B) Justice Ramachary
C) Justice Janganmohan choudary
D) None

57. Hyderabad state formed/merged in Indian Union on
A) 18th Oct 1948
B) 18th Sep 1948
C) 18th Nov 1948
D) 18th Dec 1948

58. Andhra Jana Sangham formed on
A) 1920
B) 1921
C) 1922
D) 1923

59. Andhra Maha Sabha formed on
A) 1930
B) 1931
C) 1932
D) 1934

60. Nehru appointed commissions in India for the formation of linguistic states
A) S.K.Dhar Commission- 1948
B) J.V.P Committee – 1949
C) Wanchoo Committee – 1953
D) Sayyed Fazal commission – 1953
E) All

61. State Reorganization Commission formed on
A) 22nd Dec 1952
B) 22nd Dec 1953
C) 22nd Dec 1954
D) 22nd Dec1955

62. Sayyed Fazel Ali commission on Sate Reorganization submitted report on
A) 30th Oct 1955
B) 30th Sep 1955
C) 30th Nov 1955
D) 30th Dec 1955

63. The Gentlemen Agreement on
A) 20th Feb 1956
B) 21th Feb 1956
C) 20th Feb 1957
D) 20th Feb 1958

64. An agreement called by Nehru on 20th Feb 1956 in Guest House Hyderabad at New Delhi is called as
A) SRC Agreement
B) Telangana Agreement
C) The Gentlemen Agreement
D) Telangana Gentlemen Agreement

65. Members attended for The Gentlemen Agreement from Telangana
A) Burgula Rama Krishna Rao – CM of Hyderabad State
B) Konda Ventka Ranga Rao – Revenue Minister
C) Marri Chenna Reddy – Planning Minister
D) J.V.Narsinga Rao – President, Hyderabad congress committee
E) All

66. Members attended for The Gentlemen Agreement from Andhra
A) Bezawada Gopala Reddy- CM of Andhra State
B) Nilam Sanjiva Reddy- Deputy CM of Andhra State
C) Sardar Gouthu Lacchanna – Minister
D) Alluri Satyanarayana Raju- President, Congree committee Andhra State
E) All

67. Terms of Gentlemen’s Agreement
A) Income from Telangana should be spent for Telanagana Region only for 5yrs and extended for 5yrs if necessary
B) Income from Telangana should be spent for Telanagana Region only for 10yrs and extended for 10yrs if necessary
C) Income from Telangana should be spent for Telanagana Region only for 15yrs and extended for 15yrs if necessary
D) Income from Telangana should be spent for Telanagana Region only for 20yrs and extended for 20yrs if necessary

68. What name proposed for new state by Telangana representatives
A) Andhra Pardesh
B) Vishala Andhra
C) Andhra Sima
D) Andhra Telangana

69. What was the reason for gentlemen’s agreement
A) Mulki Movement
B) People Demand
C) Income Disparities
D) Job Creation

70. Barrister Sri Krishna started Mulki movement in 1916 with help of
A) Sri Nizamath Jung
B) Barrister Akbar Ali Khan
C) Sri Nizam Jung
D) A and B

71. Andhra Pradesh State formed on 1st Nov 1956 with Hyderabad as capital.

CM: Nilam Sanjiva reddy
Governor: Chandulal Madhava Trivedi
Speaker: Ayyadevara Kaleswara Rao
Opp Leader: Puchallapalli Sundariah

72. Sribagh agreement on
A) 1936
B) 1937
C) 1938
D) 1939

73. Sri Bagh agreement was made in
A) D.K. Nageswara Rao Residence at Madras
B) D.K. Nageswara Rao Residence at Andhra
C) D.K. Nageswara Rao Residence at Telangana
D) None

Brief Notes:
From the Formation of Independent Hyderabad state to the Visalaandhra or Andhra Pradesh, this area has confronted with large number of issues and up and downs in the piece of political and historical changes for long time of around 230 yrs.

At the outset, it has confronted the overbearing polices and inefficient rule of the Nizams. From time to time it encountered the some improvements through the authoritative reforms, on the opposite side it was influenced by the control of the British, due to the impact of such a large number of developments which were brought up in the regime of last Nizam, especially, the impact of Telangana Armed battle and freedom movements and etc which resulted free Hyderabad state participating in the Indian Union 1948.

Attacks on communists and Muslims in the military rule of J.N.Choudary 1948, the government replaced by M.K.Vellodi civil rule. It was for less period. After the general decision in 1952, the period of Burgula Rama Krishna Rao was begun in the Hyderabad state politics. That means, from the earliest starting point of the mulki movement in 1952, along with continuous problems in state and also seen some land reforms due to Bhoodan movement.

With SRC the telugu speaking Telangana and Andhra were combinedly framed as the new state as Andhra Pradesh on 1st Nov 1956. State formation was possible because of Gentlemen’s Agreement and the political motive. It was said that the new state was formed as strong urge/desire of Telugu speaking people.



As Fdaytalk Users Request, Answers for above Questions given below.

1.b  2.c  3.c  4.b  5.a  6.b  7.b  8.c  9.a 10.d  11.c  12.b 13.a 14.d  15.a  16. c  17.c  18.b  19.c  21.b  22.d  23.a 24.c  25.b  27.d  28.b  29.a  30.d  31.d 32.a  33.c  34.a  35.d  36.d  38.a  39.d  40.c  41.c  42.c 43.b  44.b  45.a   46.d  47.b  48.c  49.d  50.a  51.b  52.a  53.a  54.e  55.b  56.a  57.b  58.b  59.a  60.e  61.b 62.b  63.a  64.b  65.e  66.e  67.a  68.d  69.a  70.d  72.b 73. a

Telangana History 1948 to 1956 – eBOOK (No Answers)

Telangana History 1948 to 1956

Download Bit Bank of Telangana History 1948 to 1956 with complete answers, Buy TS_1948TO1956 ebook in just Rs 10/-(Pay with Paytm)

To Buy eBook with Answers – Click Here

Learn First – Be First 

Buy PDF – Learn offline

For More Material on Telangana History – Click Here

Books For Competitive Exams- Click Here

Learn More – Part B 

Telangana History 1956-1970

Telangana History 1956 to 1970

Books For GK/GS (Telugu Medium) 

RS: 150
Rs: 90
Rs: 299
Rs: 299
Rs: 239
Rs: 150

Books for Telangana History and AP History

Rs: 68
Rs: 443
Rs: 68
Rs: 390
Rs: 150
Rs: 229

For More Books – Click Here

eBooks – Buy Just for Rs 10

Telangana History 1948 to 1956 eBook download
Rs: 10
Telangana History 1956 to 1970 eBook Download
Rs: 10
Physics Bit Bank MCQ EBook Download
Rs: 10

Related Search:

Telangana History, Telangana History 1948 to 1956, Telangana History in English, Telangana History for exams, Telangana History for ts constable, Telangana History for ts police constable, Telangana History constable 2018, Telangana History bit bank, Telangana History  for Ts Police, Telangana History for Telangana Police job, Telangana History for Ts Jobs,Telangana History for Tspsc, Telangana History bits for Ts Police 2018, Telangana History 1948 to 1956, Telangana History for Ts police constable 2018, Ts history for Ts Police 2018, Ts History for Ts Police constable si 2018, Telangana History pdf, Telangana History pdf downlaod, Telangana History Ts Police pdf download, Telangana History  ebuy, Telangana History ebooks buy, Telangana History 1948 to 1956

9 thoughts on “Telangana History 1948 to 1956

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »