Current Affairs MCQ Questions 22 May 2021

Day Wise Current Affairs MCQ Questions 22 May 2021

Learn Fdaytalk Daily Day Wise current Affairs MCQ Questions 22 May 2021 for all competitive exams, Hindu Paper explainer and Most important news of the day, Hindu newspaper current affairs for all UPSC and state exams. Complete day-wise current Affairs MCQ Questions 22 May 2021.

Daily Current Affairs MCQ 22 May 2021

1) Sunderlal Bahuguna passed away due to COVID-19 complications, he was?
a) Environmentalist and founder of the Chipko movement
b) Books authored by him, India’s Environment: Myth & Reality with Vandana Shiva, Medha Patkar, and Dharti Ki Pukar (Hindi)
c) He was honored by Padma Shri in 1981 and Padma Vibhushan in 2009 for environment conservation.
d) All the above

Answer: d) All the above

Note: Chipko movement was started on 26 March 1974 in Uttar Pradesh, to save areas of trees and forests from cutting by forest contractors. “Chipko” means “hug” and Chipko’s slogan is “Ecology is the permanent economy.”

2) Who was recently nominated for the governing board of the Kalakshetra Foundation?
a) Sudha Ragunathan (Carnatic Vocalist)
b) Neyveli Santhanagoplan (Carnatic Vocalist)
c) Shashank Subramanyam (Falautist)
d) All the above

Answer: d) All the above

Note: Other members nominated for governing board of the Kalakshetra Foundation, were Anupama Hoskere, Bhairu Singh Chauhan, Mukund Marathe, Jayaraman Mahadevan, L. Venkatesh, Renjini Suresh, and Aneesh Raghavan.

3) Recently which INS ship decommissioned at Naval Dockyard, Vishkhapatanma after 41 years of services?
a) INS Rajduth
b) INS Rajput
c) INS RajKamal

Answer: b) INS Rajput

Note: INS Rajput participated in several operations which include Operation Aman off Sri Lanka to assist Indian Peace Keeping Force

4) Who is the present United Nations Secretary-General?
a) Antony Blinken
b) Antonio Guterres
c) Anthony Fauci

Answer: b) Antonio Guterres

5) Who is the present U.S Secretary of State?
a) Antony Blinken
b) Antonio Guterres
c) Anthony Fauci

Answer: a) Antny Blinken

6) Who is the present Chief Medical Adviser to U.S.Presdent and Director of the U.S. National Institute of Allergy and Infectious Diseases?
a) Antony Blinken
b) Antonio Guterres
c) Anthony Fauci

Answer: c) Anthony Fauci

7) Recently Government increased Foreign Direct Investment (FDI) in the Insurance sector from 49% to?
a) 64%
b) 74%
c) 84%

Answer: b) 74%

8) According to new norms and rules notified under Insurance Act, at least one of the 3 top positions, Chairman, MD, and CEO must be?
a) NRI
b) RBI Official
c) Indian Citizen

Answer: c) Indian Citizen

9) What is the price fixed by RBI for Sovereign Gold Bond Scheme 2021-22 Series II (Second Tranche)?
a) Rs 4642 per gram
b) Rs 4742 per gram
c) Rs 4842 per gram

Answer: c) Rs 4842 per gram

Note: RBI will issue Bonds on behalf of the Government of India, Subscription to start from May 24 to 28, 2021

10) Who is the first Indian Women footballer to score a goal in Professional European League?
a) Bala Kavitha
b) Bala Devi
c) Tejaswini

Answer: b) Bala Devi

11) Lenddary Boxing coach Om Prakash Bharadwaj passed away due to illness, he was?
a) Honoured with Dronoacharya Award in 1985
b) Founder of the Boxing Coaching Department at National Institute of Sports, Patiala
c) First Indian to receive Dronacharya award for boxing
d) All the above

Answer: d) All the above

12) Who is the only Indian referee to officiate in wrestling matches of the Tokyo Olympics?
a) Ashok Kalyan Sigh
b) Ashok Kumar
c) Naveen Kumar

Answer: b) Ashok Kumar

Hindu Paper Vocabulary 22 May 2021

♦ Fervently

Meaning: Very Enthusiastically, Passionately.

Usage: Ravi fervently opposed the construction of the house.

♦ Ferocity

Meaning: The state, Quality of being ferocious

Usage: Tiger attacked its victim with great ferocity

♦ Inoculation

Meaning: Vaccination

Usage: Inoculation is harmless, everyone should take a shot.

♦ Pertinent

Meaning: Relevant, Apposite.

Usage: Ravi, can you give me some Pertinent facts.

Link: Monthly Current Affairs Download

Link: Listen to Fdaytalk Current Affairs

Comments