Home > Current Affairs > Day Wise Current Affairs Questions and Answers 22 May 2020

Day Wise Current Affairs Questions and Answers 22 May 2020

Current Affairs Questions and Answers 22 May 2020

Day Wise Current Affairs Questions and Answers 22 May 2020

Learn the latest current affairs questions and answers for PSC exams and current affairs GK questions for all competitive exams UPSC, SSC, RRB’s, TSPSC, APPSC and more. Download Current Affairs Questions Answers Monthly ebook from Fdaytalk Books Store

Daily current affairs test for UPSC May 22 2020

1) Government allocated Rs 500 crore towards Beekeeping/ Bee farming under the scheme of?
a) PM Nirbhar Abhiyan
b) Shahad Nirbhar Abhiyan
c) Atma Nirbhar Abhiyan
d) Atma Abhiyan

2) National Center for Disease Control, NCDC conducted webinar in partnership with the National Bee Board, Governments of West Bengal, Uttarakhand and Sher-e- Kashmir University of Agriculture Sciences and Technology under theme of?
a) Honey Revolution and Atma Nirbhar Bharat
b) HoneyBee Revolution and Atma Nirbhar Bharat
c) Sweet Revolution and Nirbhar Bharat
d) Sweet Revolution and Atma Nirbhar Bharat

3) What are the new features launched on UMANG mobile app, UMANG- Unified Mobile Application for New-age Governance by India Meteorological Department, IMD?
a) Current Weather and Nowcast
b) City Forecast and Rainfall Information
c) Tourism Forecast and Warnings
d) Cyclone
e) All the above

Note: UMANG is Government of India all-in-one single and multi-service mobile app providing access to various services of Central and State

4) UMANG mobile app is to bring major government services on a single mobile app and make accessible to citizens. Its was launched by Prime Minister on?
a) March 2020
b) April 2020
c) April 2017
d) March 2017

5) International Day for Biological Diversity is observed on?
a) March 20
b) March 21
c) March 22
d) March 23

6) New initiatives launched on International Day of Biodiversity were?
a) Biodiversity Samrakshan Internship Programme
b) UNEP Campaign on Illegal Trafficking of Endangered Species, Not all Animals Migrate by Choice
c) WWF Model Conference of Parties
d) All the above

7) Theme for International Day of Biodiversity 2020?
a)
Our solutions are in nature

b) Our Biodiversity, Our Food, Our Health
c) Celebrating 25 Years of Action for Biodiversity
d) Biodiversity and Sustainable Tourism

Note: United Nations proclaimed May 22 as the International Day for Biological Diversity, In December 2000, UN General Assembly adopted 22 May as IDB, International Day of Biodiversity

8) Union Minister of Health Harsh Vardhan elected for year 2020-21 as?
a) Chair of the Executive Board of WHO
b) Chair of the Executive Board of UN
c) Chair of the Executive Board of UNDP
d) Chair of the Executive Health Board of WHO

Note: Dr Harsh Vardhan will replaced Dr Hiroki Nakatani of Japan

9) IASST, Guwahati developed an electrochemical sensing platform for detecting carcinogenic/ mutagenic compound?
a) N-nitrosodimethylamine (NDMA)
b) N-nitrosodiethanolamine (NDEA)
c) N-nitrosodi-dicloethanolamine (NDDA)
d) A and B

Note: Institute of Advanced Study in Science and Technology, IASST Achieved by developing a modified electrode by immobilizing carbon nanomaterials (carbon dots) in DNA

10) Carcinogenic/ mutagenic compounds found in food items like?
a) cured meat
b) bacon
c) cheese
d) Low-fat milk
e) All the above

11) 70% of world’s tiger population is found in diverse habitats of?
a) India
b) Australia
c) Africa
d) China

Note: Recently Ministry of Tourism organized webinar on ‘Tigers and Tourism’ under Dekho Apna Desh Webinar Series

12) Recently RBI reduced Repo rate by 40 basis points from?
a) 3.4% to 3.0%
b) 5.4% to 5.0%
c) 6.4% to 6.0%
d) 4.4% to 4.0%

Note: Bank Rates as of 22 May 2020

  • Repo Rate : 4.00%
  • Reverse Repo Rate : 3.35%
  • Standing Facility Rate : 4.25%
  • Bank Rate : 4.25%
  • CRR : 3%
  • SLR : 18.00%
  • Base Rate : 8.15% – 9.40%
  • MCLR (Overnight) : 6.95% – 7.50%
  • Savings Deposit Rate : 2.75% – 3.50%
  • Term Deposit Rate more than 1 Year: 5.50% – 5.90%

13) International Tea Day is observed on?
a) May 20
b) May 21
c) May 22
d) May 23

14) National Anti Terrorism Day is observed on?
a) May 20
b) May 21
c) May 22
d) May 23

15) Recently centre cleared environmental permissions for drilling and testing of hydrocarbons in?
a) Dibru Saikhowa Park, Assam
b) Manas National Park, Assam
c) Orang National Park, Assam
d) None of the above

16) Which Researchers/ Scientists developed heat resistant coral to fight bleaching?
a) Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, CSIRO
b) Council of Scientific and Industrial Research, CSIR
c) Virology Institute, New Delhi
d) None of the above

17) In Madhya Pradesh, Jhabua district women of Rural Livelihood Mission initiated scheme/service for safe delivery of rural women?
a) Mitra Vehicle Service
b) Safe Vehicle Service
c) Didi Vehicle Service
d) Free Vehicle Service

Answers

1) c 2) d 3) e 4) c 5) c 6) d 7) a 8) a 9) d 10) e 11) a 12) d 13) b 14) b 15) a 16) a 17) c

Learn More

Link: Download Month Current Affairs April 2020

Link: Updated GK 2020 Download

Link: Daily Newspapers Download

Download our mobile app for the latest Current Affairs Questions Answers, Daily Online Current Affairs Questions and Answers 22 May 2020 for PSC Exams

Comments