Home > Exam_Patterns > Indian Constitution MCQ Questions for UPSC Examinations

Indian Constitution MCQ Questions for UPSC Examinations

Indian Constitution MCQ Questions

Indian Constitution MCQ Questions for UPSC Examinations

Test Paper-III

Learn Indian Polity for Civil Services Examination, SSC, Group I, Group II and Railways examination with MCQ question and answer, Get complete 60 practice Test papers ebook from Fdaytalk ebooks

50 MCQ Indian Constitution MCQ Questions

Indian Polity Test Paper 3

1) The term “preamble“ refers to?

a) Introduction to the constitution

b) Preface to the constitution

c) Ending part of the constitution

d) Structure of the constitution

A) a ,b ,c, d B) a,b C) c,d D) only d

Ans: B) a,b

2) Preamble to India constitution based on which resolution it was drafted?

a) Objective resolution drafted by Nehru and adopted by Constituent Assembly

b) Preamble resolution drafted by Nehru and adopted by Constituent Assembly

c) Nehru resolution drafted by Sardar Patel & adopted by the constituent assembly

d) None of the above

ANS: a) Objective resolution drafted by Nehru and adopted by Constituent Assembly

3) By which amendment act, 3 New words were added to the preamble?

a) 44th constitutional amendment act 1976

b) 42nd constitutional amendment act 1976

c) 42nd constitutional amendment act 1978

d) 44th constitutional amendment act 1978

Note : 3 New words: socialist, secular and integrity

Ans: b) 42nd constitutional amendment act 1976

4) Preamble contains

a) Source of authority of the constitution

b) Nature of India state

c) Objective of the constitution

d) Date of adoption constitution

e) All the above

Ans: e) All the above

Note: Date of adoption of constitution: 26 Nov 1949

5) What are the keywords in preamble?

a) Sovereign, socialist

b) Secular, democratic

c) Republic, justice

d) Liberty, equality, & fraternity

e) All the above

Ans: e) All the above

6) What is meant by Sovereign?

a) Independent state

b) Dependent state

c) Neither dependent nor Independent states

d) Both

Ans: a) Independent state

7) Indian constitution provides

a) Referendum representative parliamentary democracy

b) Initiative representative parliamentary democracy

c) Recall representative parliamentary democracy

d) Representative parliamentary democracy

Ans: d) Representative parliamentary democracy

8) What is meant by representative parliamentary democracy?

a) Executive responsible for the legislature

b) Legislature responsible to the executive

c) Legislature responsible to the people

d) Executive responsible for the people

Ans: a) Executive responsible to the legislature

9) The ideals of liberty, equality & fraternity in preamble is taken from?

a) French revolution 1789-1899

b) French revolution 1789-1799

c) Indian revolution

d) Free movement,1942

Ans: b) French revolution 1789-1799

10) Constitution promotes fraternity by?

a) Single citizen ship

b) Fundamental duties

c) Voting in elections

d) A&B

Ans : d) A&B

11) Who stated as preamble is the horoscope of our governing democratic republic?

a) Nehru

b) Alladi Krishna swami 1 year

c) KM Mushi

d) B R Ambedkar

Ans: c) KM Mushi

12) Who stated as “preamble” to our constitution expresses what we had thought or dreamt so long?

a) Nehru

B) Alladi Krishna Swami Iyer

c) KM Mushi

D) B.R Ambedkar

Ans: b) Alladi Krishna Swami Iyer

13) In which case, the supreme court opined that preamble is not a part of the constitution?

a) kesayananda case, 1973

b) Berubari union case, 1960

C) Indian union case, 1976

d) Lic of India case, 1995

ANS: Berubari union case,1960

14) In which case , supreme court opined that preamble is part of constitution ?

a) Kesavananda Bharati case , 1973

b) Berubari Union cas34e, 1960

c) Indian Union case, 1976

d) LIC of Indian case, 1995

e) A & D

ANS: A & D

15) How many times preamble has been amended ?

a) Only one time

b) 2 times

c) 3 times

d) 4 times

Ans: a) only one time

16) When did India became member of UNO?

a) 1946

b) 1945

c) 1949

d) 1950

ANS: B) 1945

17) The term “Democracy” is derived from

a) Greek world Demos & kratia

b) French world Demos & kratia

c) German world Demos & kratia

d) Spanish world Demos & kratia

ANS: b) French world Demos & kratia

18) Refrerdum : It is procedure where by a proposed legislation is referred to the electiorate for settlement by their direct votes

19) Initiative: It is a process in which people can propose bill to the legislature for enactment

20) Recall: By this method, voters can remove a representative or an officer before expiry of his term when he fails to discharge his duties properly

21) Plebiscite: In this process, obtaining the opinion of people on any issue of public importance

22) PART 1 of constitution of India, Article 1 to 4 deals with

a) Citizenship

b) Union & states

c) Union and its territory

d) All the above

ANS: c) Union and its territory

23) Article 1 of Constitution of India describes India as?

a) Union of states

b) Federation of states

c) Hindu country

d) Bharat Hindu country

ANS: a) Union of states

24) According to Article 1, Territory of India classified as

a) Territories of the states

b) Union territories

c) Territories acquired by India

d) All the above

ANS : All the above

25) Since commencement of Constitution , India acquired foreign territories were

a) Goa

b) Puducherry

c) Sikkim

d) All the above

Ans: d) All the above

26) According to Article 2 of constitution of India , Parliament as power of

a) To admit into the union of India new states

b) To establish new states

c) Internal readjustment of territories of states

d) A&B

ANS: d) A&B

27) According Article 3 of constitution of Indian , Parliament can

a) From new state by separation territory from any state or by uniting two or more states

b) Increase the area of any state

c) Diminish the area of any state

d) Alter the boundaries of any states

e) Alter the name of any state

f) All the above

Ans: f) All the above

30) Conditions for implementing Article 3 by parliament

a) Bill can be introduced in the parliament only with prior recommendation of President of India

b) Before recommending bill, the president has to refer the bill to steps the legislature for its views within a specified period

NOTE: In the case of union territory, No reference need to be made to concerned legislature, parliament can itself take any action

31) To pass state reorganization bills in parliament requires?

a) Simple majority

b) 2/3rd Majority

c) 12/3rd Majority

d) Full Majority

ANS: A) simple majority

32) By which article, constitution of India can be amended?

a) Article 365

b) Article 366

c) Article 3467

d) Article 368

ANS: d) Article 368

33) MATCH THE FOLLOWING

A) Article 1 a) Formation of new states

B) Article 2 b) Union states

C) Article 3 c) laws made for establishment of new states

d) Article 4 d) Establishment of new states

A) D, A, C, B

B) B, A, C, D

C) B, D, A, C

D) B, D, C, A

ANS: C) B,D,A,C

34) Can parliament diminish the area of states under article 3 & code to a foreign Country?

a) Yes

b) No

NOTE: Indian territory can be ceded to a foreign country only by amending constitution under article 368

35) Settlement of boundary disputes between Indian & another country requires

a) Constitutional amendment

b) Simple majority amendment

c) Not require any constitutional amendment

d) None of the above

ANS: Simple Majority

36) 3 Princely states joined India by

a) Hyderabad – police action, Junagarh – referendum, Kashmir – instrument of accession

b) Hyderabad –referendum, Junagarh – instrument of accession , Kashmir – police action

c) Hyderabad – police action, Junagarh – Instrument of accession, Kashmir- Referendum

d) all 3 states joined with police action

ANS: a) Hyderabad – police action, Junagarh – referendum, Kashmir – instrument of accession

37) Government of India appointed which of the following committees to examine reorganisations of states on linguistic basis?

a) Dhar Commission

B) JVP committee

c) JVR committee

d) a& b

ANS: A&B

38) Which committee supported reorganation of states on linguistic basis?

a) Dhar commission

b) JVP committee

c) Both

d) None of the above

ANS; d) None of the above

39) Government of India appointed Fazl Ali commission, Dec 1953?

a) its 3 member states organization commission

b) Accepted reorganization of sates based on language

c) Accepted one language – One state

d) A & B

ANS: d) A & B

40) Fazl Ali commission

a) appointed in Dec 1953

b) 3 Members commision under chairmanship of Fazl Ali

c) other member –KM Panikkar, HN Kunzru

d) suggestedthe abolition of 4- fold classification of states

41) In 1960, Bilingual state of Bombay divided into

A ) Maharastra & Uttar Pradesh

B) Maharastra & Gujarat

c) Maharastra & goa

d) Mumbai & thane

ANS: B) Maharastra & Gujarat

42) FACTS ABOUT Dadra & Nagar haveli ?

a) Portuguese ruled till 1954

b) Administrated by people chosen administrator till 1961

c) By 10th constitutional amendment act, 1961 Dadra & Nagar haveli converted into union territory

43) FACTS ABOUT Goa, Daman & Diu

a) Portuguese ruled till 1961

b) India acquired these territories by police action in 1961

c) These territories constituted as union terriory by 12th constitutional amendment act, 1962

d) By Goa, Daman and Diu reorganisation act 1987, Goa conferred statehood and daman & Diu made separate union territory

44) Facts about Puducherry

a) French ruled till 1954

b) India Acquired Puducherry & administered as ”acquired territory” till 1962

c) By 14th constitutional amendment act, 1962 incorporated Puducherry in India union

45) Facts about Nagaland

a) Nagaland state formed by taking naga hills & Tuensang area out Assam state

b) Nagaland state formed in 963

46) Facts about Haryana, Chandigarh & Himachal Pradesh

a) In 1966, Punjab state bifurcated to create Harayan state & union territory of Chandigarh

B) On recommendation of Shah Commission 1966, Punjabi speaking area was constituted into Punjab state

C) in 1971, the union territory of Himachal Pradesh elevated to the status of statehood. it became 18th state of Indian union

47) Change of Names

a) IN 1950, United provinces to Uttar Pradesh

b) in 1969, Madras to Tamil Nadu

c) In 1973, Mysore to Karnataka

d) In 1973, Laccadive, Minicoy and Amindivi Island to Lakshadweep

e) In 1992, Union terrtiry of Delhi to National Capital Territory of Delhi

f) In 2006, Uttaranchal to Uttarakhand

48) Facts about Sikkim

a) Till 1947, Sikkim state ruled by Chogyal

b) With 35th constitution amendment act 1974, Sikkim given an “associate state” status with adding new article & 10th schedule

c) in 1975, Sikkim people voted for abolition of the institution of chogyal by referendum

d) In 1975, by 36th constitutional amendment act, Sikkim elevated with full-fledged state status & it became 22nd state of Indian union

49) A Person can become president of India, if

A) He is naturalized citizen

B) He is a citizen by birth

c) a and b

d) No conditions for eligibility

Ans: c) a and b

Note: in America, only for citizens by birth is eligible for the office president

50) Which part & articles deals with citizenship in the constitution of Indian ?

a) Part III, Article 5 to 11

b) Part II, Article 5 to 13

c) Part II, Article 5 to 11

d) Part I, Article 5 to 11

ANS c) Part II, Article 5 to 11

51) Losing citizenship according to citizen ship act, 1955

a) Renunciation

b) termination

c) deprivation

d) ALL The above

ANS:D) ALL The above

Learn More about Indian Constitution MCQ Questions

Link 1: Indian Polity and constitution Practice Test Papers

Link 2: Indian Polity Notes 2020 Download

Link3: Complete GK 2020-21 Study Materail Download

Comments