Home > Exam_Patterns > India Constitution Test Papers Question Answers for UPSC Examinations

India Constitution Test Papers Question Answers for UPSC Examinations

India Constitution Practice Test Papers 2020-21

India Constitution Test Papers Question Answers for UPSC Examinations

Test Paper-IV

India Constitution Practice Test Papers 2020: Learn Indian Polity for Civil Services Examination, SSC, Group I, Group II and Railways examination with MCQ question and answer, Get complete 60 practice Test papers ebook from Fdaytalk ebooks

50 India Constitution MCQ Practice MCQ Questions

Indian Polity Test Paper IV

1) losing citizenship according to citizenship act, 1955 is

a) Renunciation

b) Termination

c) Deprivation

d) All The above

ANS: d) All The above

2) Which part & articles deals with fundamental rights

a) Part III, article 12 to 36

b) Part III, article 12 to 37

c) Part III, article 12 to 35

d) Part II, article 12 to 35

ANS: c) Part III, article 12 to 35

3) Fundamental rights in the constitution is taken from sources

A) Bill of Rights, USA

B) Bill of Right, Uk

c) Bill of Right, France

D) Bill of Right, Germany

ANS: a) Bill of Rights, USA

4) Which part of the constitution is known as Magna Carta of India

a) PART I

b) PART II

c) PART III

d) PART IV

ANS: c) PART III

5) Originally, the constitution of India has how many Fundamental rights?

a) 5

b) 7

c) 8

d)9

Ans: b) 7

6) Which article deals with the right to equality?

a) Article 14 to 18

b) Articles 15 to 18

c) Articles 14 to 18

d) Articles 15 to 17

ANS: a) Article 14 to 18

7) Which article deals with the right to freedom

a) Articles 19 to 20

b ) Articles 19 to 21

c) Articles 19 to 22

d) Articles 19to 23

ANS: c) articles 19 to 22

8) Which Article deals with right against exploitation?

a) Articles 23 to 24

b) Articles 22 to 24

c) Articles 22 to 23

d )Articles 21 to 24

ANS: a) Articles 23 to 24

9) Which articles deal with the right to freedom of religion?

a) Articles 22 to 24

b) Articles 23 to 25

c) Articles 23 to 24

d) Articles 23 to 30

ANS: c) Articles 23 to 24

10) Which articles deals with right to property

a) Articles 31

b) Article 32

c) Article 33

d) Article 300A

ANS: a) Articles 300A

12) Which articles deal with right to constitutional remedies?

a) Articles 31

b) Article 32

c) Article 33

d) Article 34

ANS: b) Article 32

13) Right to property is deleted from fundamental right by?

a) 42nd Amendment act, 1978

b) 44th Amendment act, 1978

c) 44th Amendment act, 1976

d) 42nd Amendment act, 1976

ANS: b) 44th amendment act, 1978

Note: Right to property is made leagl right under Article 300 A in Part XII

14) Fundamental rights were restricted or abrogated by Article 33 to which of the following groups or members ?

a) Members of armed force

b) Paramilitary forces

c) Police forces & Intelligence agencies

d) All the above

ANS: d) All the above

15) Which article describes definition of State ?

a) Article1

b) Article 17

c) Article 12

d) Article 14

ANS: Article 12

16) Which article deals with abolition of untouchability &prohibition of its part

a) Article 16

b) Article 17

C) Article 18

d) Article 19

ANS: b) Article 17

17) “Rules law” propounded by

a) A.V Dicey

b) B.R Ambedkar

C) A.V Dicey William

d) None of the above

ANS: a) A.V Dicey

18) President of India and government of state enjoys immunities under?

a) Article 360

b) Article 361

c) Article 362

d) Article 363

ANS: b) Article 361

19) President of India & Governor immune from criminal proceeding against them during?

a) Term of office

b) Life time of office

c) Both

d) None of the above

ANS: a) Term of office

20) By which article a member of parliament is not liable to any proceeding in any court in respect of anything said (or) any vote given by him parliament

a) Article 102

b) Article 103

c) Article 104

d) Article 105

ANS: d) Article 105

21) Foreign sovereigns; ambassadors and diplomats enjoy immunity from

a) Criminal proceeding

b) Civil proceeding

c) Both

d) None of the above

ANS: c) Both

22) Which commission recommended for reservation of 27% government jobs for OBC’s

a) Mandal commission

b) Ram Nandan committee

c) National Commission for backward classes

d) All the above

ANS: a) Mandal commission

23) In which National commission for backward classes was established?

a) 1992

b) 1993

c) 1994

d) 1995

ANS: b) 1993

24) Which commission is appointed to identify creamy layer among the OBC’S

a) Mandel commission

b) Ram Nandan committee

c) National Commission for backward classes was established?

d) All the above

ANS: b) Ram Nandan committee

25) Which article deals with abolition of titles?

a) Article 15

b) Article 16

c) Article 17

d) Article 18

ANS: d) Article 18

26) National Awards were instituted in the year?

a) 1951

b) 1952

c) 1953

d) 1954

Ans : d) 1954

27) According to Article 19 of the constitution of India, every citizen of India as

a) 5 rights

b) 6 rights

c) 7 rights

d) 8 rights

ANS: b) 6 rights

28) Rights under article 19

a) Right to freedom of speech and expression

b) Rights to assemble peacefully and without arms

c) Rights to form associations or unions

d) Right to move freely throughout India

e) Right to reside and sette in any part of India

f) Right to practice any profession or do any business, trade, occupation

29) Which article provides protection against arbitrary and excessive punishment to an accused person

a) Article 18

b) Article 19

c) Article 20

d) Article 21

ANS: c) Article 20

30) Article 20 of the constitution of Indian provides protection to?

a) Only Indian citizens

b) Foreigners

c) Company or Corporation

d) All the above

ANS: d) All the above

31) What is meant by Ex – Post – Facto law?

a) No person shall be convicted of any offense except for violation of a law in force at the time of the commission of an Act

b) No person shall subjected to a penalty greater than that prescribed by the law in force at the time of the commission of an Act

c) A & B

D) No law after or before an Act

Ans: c) A & B

32) What is meant by Double Jeopardy?

a) No person shall be prosecuted & punished for same offense more than once

b) No person shall be prosecuted & punished for the same offense more two time

c) No person shall be prosecuted & punished for the same offense more than three times

D) No person shall be prosecuted & punished for the same offense more than four times

ANS: a) No person Shell be prosecuted & punished for same offense more than once

33) What is meant by self – incrimination?

a) No person accused of any offense shall be compelled to be witness against himself

b) No person accused of any offense shall be compelled to be witness against others

c) No person accused of any offense shall be compelled to be witness against self others

d) None of the above

ANS: a) No person accused of any offense shall be compelled to be witness against himself

34) Protection against Double Jeopardy is available in?

a) Police sation

b) Proceedings before court law

c) Final judgment of court

d) All the above

ANS: b) Proceedings before court law

35) The famous Gopalan case, 1 950 and Menaka case 1978 were regarding?

a) Article 20

b) Article 21

c) Article 22

d) Article 23

ANS: b) Article 21

36) Article 21 of the constitution of Indian deals with

a) Right of elementary education

b) Right of citizenship

c) Protection of life & personal liberty

d) Protection in respect of convictions

ANS: c) protection of life & personal liberty

37) Right to education, Article 21-A declares state shall provide free & compulsory education to all children of

a) Age 6 to 13 yrs

b) Age 6 to 15 yrs

b) Age 6 to 14 yrs

c) Age 6 to 14 yrs

d)Age 6 to 12 yrs

ANS: c) Age 6 to 14 yrs

38) Right to education added in constitution of India by

a) 86th constitution amendment act 2002

b) 87th constitution amendment act 2002

c) 88th constitution amendment act 2002

d) 89th constitution amendment act 2002

ANS: a) 86th constitution amendment act 2002

39) Which article of constitution of Indian grants protection to the person who are arrested or detained?

a) Article 19

b) Article 20

c) Article 21

d) Article 22

ANS: d) article 22

40) Article 22 of the constitution of India gives protection to person who were arrested and it is applicable to

A) To all citizens of India

b) Foreigners

c) Detained under PD act

d) All the above

ANS: A) to all citizens of India

41) Which Article deals with prohibition of human traffic, beggars, forced labour

A) Article 21

B) Article 22

c) Article 14

D) Article24

ANS: c) Article 14

42) Which Article deals with equality before the law?

A) Article 21

B) Article 22

c) Article 14

D) Article 24

ANS: c) Article 14

43) Which Article deals with the prohibition of discrimination on grounds of religion, race, caste, and sex

a) Article 21

b) Article 22

c) Article 14

d) Article 15

ANS: Article 15

44) Which Article deals with the abolition of Untouchability?

a) Article 17

b) Article 18

c) Article 19

d) Article 20

ANS: a) Article 17

45) Which Article deals with the protection of interests of minorities

a) Article 23

b) Article 29

c) Article 25

d) Article 30

ANS: Article 29

46) Which Article deals with the freedom to manage religious affairs?

a) Article 24

b) Article 25

c) Article 26

d) Article 27

ANS: C) Article 26

47) Which Article deals with the abolition of titles?

A) Article 15

B) Article 18

C) Article 17

D) Article 16

ANS: b) Article 18

48) Which Article deals with the definition of state

a) Article 35

b) Article 36

c) Article 37

d) Article 38

ANS: Articles 36

49) Which article deals with equal justice & free legal

a) Article 39A

b) Article 39B

c) Article 39C

d) Article 39D

ANS: a) Article 39A

50) Which article deals with union civil code for citizens

a) Articles 41

b) Articles 44

c) Articles 47

d) Articles 50

ANS: Article 44

Learn More India Constitution Practice Test Papers

Link 1: Indian Polity and constitution Practice Test Papers

Link 2: Indian Polity Notes 2020 Download

Link 3: GK 2020 PDF Book Download

Comments