Home > Current Affairs > Day Wise Current Affairs Question and Answers 21 May 2020

Day Wise Current Affairs Question and Answers 21 May 2020

Current Affairs for PSC Exam

Current Affairs for PSC Exam Online GK Quiz 21 May 2020

Learn the latest current affairs questions and answers for PSC exams and current affairs gk questions for all competitive exams UPSC, SSC, RRB’s, TSPSC, APPSC and more. Download Current Affairs PSC Exam Questions Answers Monthly ebook from Fdaytalk Books Store

Daily Current Affairs for PSC Exam May 21 2020

1) Which Ambassadors/ High Commissioners of Nations presented credentials to President of India through Video Conferencing on 21 May 2020?
a) North Korea
b) Senegal and Trinidad Tobago
c) Mauritius and Australia
e) Cote d’Ivoire
f) All the above

2) What is the official name of North Korea?
a) People’s Republic of Korea
b) Democratic People’s Republic of Korea
c) Republic of Korea
d) People’s Republic of Korea

3) List of Ambassadors/ High Commissioners of Nations presented credentials to President of India?
a) Choe Hui Chol, Ambassador North Korea
b) Abdoul Wahab Haidara, Ambassador Senegal
c) Roger Gopaul, High Commissioner Trinidad Tobago
d) Santi Bai Hanoomanjee, High Commissioner Mauritius
e) Barry Robert O’Farrell, High Commissioner Australia
f) M. N’DRY Eric Camille, Ambassador Cote d’Ivoire
g) Jacqueline Mukangira, High Commissioner Rwand

4) Prime Minister Narendra paid tributes to Rajiv Gandhi on his death anniversary, 21 May 2020, Some of facts were?
a) Youngest Prime Minister of India
b) 6th Prime Minister of India, (1984 -1989)
c) Veer Bhumi Memorial name of Rajiv Gandhi
d) All the above

5) Which scientists/ researchers team studied the neurochemical principles of Alzheimer’s, and explored new ways to prevent the accumulation of neurotoxic molecules in the brain which associated with short-term memory loss?
a) IIT Delhi Researchers
b) MIT Researchers
c) Oxford University Researchers
d) IIT Guwahati Researchers

Note: Researcher team Prof. Vibin Ramakrishnan, Prof. HarshalNemade

6) Which scientists mapped 2 alternative dwarfing genes Rht14 and Rht18 in wheat which associated with better seedling vigour and longer coleoptiles?
a) Scientists ARI, Pune
b) Scientists CSIR, New Delhi
c) Scientists IIRR, Hyderabad
d) Scientists IARI, Delhi

Note: ARI: Agharkar Research Institute

7) What is the headquarters of the Indian Agricultural Research Institute (IARI)?
a) Mumbai
b) Chennai
c) New Delhi
d) Hyderabad

8) Defence ministry signed MoU through video conference for Online Management of Cantonment Boards with?
a) eGovt Foundation
b) eGovernment Foundation
c) eFdaytalk Foundation
d) eGov Foundation

9) What material to be used in rural road construction under Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana, PMGSY-III?
a) Coir Geotextiles
b) Cement and Heavy Rods
c) Low-density rods textiles
d) All the above

Note: Coir geotextiles are made from coir fibre, best for controlling soil erosion and conditioning soli and also naturally resistant to rot and moulds

10) Labour ministry notified employees provident fund (EPF) contributions to 10% for 3 months May, June and July. What is the actual existing EPF contributions percentage?
a)
11%
b) 12%
c) 13%
d) 14%

11) Which is 1st bank in India to introduce the video-KYC facility to open saving accounts?
a) Kotak Mahindra Bank
b) ICICI Bank
c) Axis Bank
d) SBI

12) Who is the newly appointed chairman of NABARD?
a) Shaji KV
b) PVS Suryakumar
c) Govinda Rajulu Chintala
d) Swathi Chintala

13) Who is/are newly appointed as deputy managing director of NABARD?
a) Shaji KV
b) PVS Suryakumar
c) Govinda Rajulu Chintala
d) A and B

14) Who is the newly appointed president of Indian Steel Association?
a) Shaji KV
b) PVS Suryakumar
c) Govinda Rajulu Chintala
d) Dilip Oommen

15) Who is the new prime minister of Lesotho, Country in Southern Africa?
a) Moeketsi Majoro
b) Letsie III
c) Mathibeli Mokhothu
d) Sephiri Motanyane

16) What is the capital of Lesotho?
a) Mokhotlong
b) Leribe
c) Quthing
d) Maseru

17) Facts of Lesotho
a) Offical Name: Kingdom of Lesotho
b) Government: Unitary Parliamentary Constitutional Monarchy
c) Monarch: Letsie III
d) Prime Minister: Moeketsi Majoro
e) Legislature: Parliament
f) Currency: Lesotho loti and South African rand

18) Who is recently suspended by National Anti-Doping Agency, NADA for violating anti-doping rules?
a) Savita Kumari, Powerlifter
b) Ankit Shishodia, Powerlifter
c) Ankit Srinivas, Powerlifter
d) A and B

19) What is the headquarters of National Anti-Doping Agency, NADA?
a) New Delhi, India
b) Queensland, Australia
c) Seoul, South Korea
d) Mumbai, India

Note: NADA formed on 24 November 2005, with the motto “Play fair”, Its is the national organisation responsible for promoting, coordinating, and monitoring the doping control program in all forms of sports in India. Present CEO: CEO: Navin Agarwal and chairman: Minister of Sports

20) World Bee Day is observed on?
a) 20 May
b) 21 May
c) 22 May
d) 23 May

21) World Metrology Day is observed on?
a) 20 May
b) 21 May
c) 22 May
d) 23 May

22) Which state/ UT started a new initiative program SUKOON – COVID-19 to the beat the stress?
a) Andhra Pradesh
b) Telangana
c) Jammu and Kashmir
d) New Delhi

23) Recently which state launched a new initiative Mee Annapurna for farmers welfare?
a) Andhra Pradesh
b) Telangana
c) Maharashtra
d) New Delhi

24) Recently Ranchi district launched a new programme to transport migrants is?
a) Tatpar
b) Virat
c) Kalyan
d) None of the above

25) Recently the Russian team reached to inspect the unusual vibrations in the nuclear generator which hampered the operation of the reactor power generation of 1,000 MWe, it is in?
a) Kaiga Atomic Power Plant, Karnataka
b) Narora Nuclear Reactor, Uttar Pradesh
c) Kudankulam Nuclear Power Plant
d) Kakarapar Atomic Power Plant, Gujarat

26) Who is the newly elected president of Taiwan?
a) Tsai Ing-wen
b) Lai Ching-te
c) Su Tseng-chang
d) Chen Chi-Mai

27) What is official name of Taiwan?
a) Republic of China
b) People’s Republic of China
c) New Taiwan
d) None of the above

28) Facts about Taiwan
a) Capital of Taiwan: Taipei
b) Government: Unitary semi-presidential republic
c) Legislature: Legislative Yuan
d) Currency: New Taiwan dollar
e) President: Tsai Ing-wen
f) Premier: Su Tseng-chang
g) Not a member of the United Nations

29) Recently the government drafted orders for a ban on import, manufacturing, sale, transport and distribution of?
a) 327 insecticides
b) 227 insecticides
c) 127 insecticides
d) 27 insecticides

30) Union Cabinet approved a ₹30,000 crore special liquidity scheme for?
a) Nonbanking finance companies (NBFCs)
b) Housing finance companies
c) Private Banks
d) A and B

Answers

1) f 2) b 4) d 5) d 6) a 7) c 8) d 9) a 10) b 11) a 12) c 13) d 14) d 15) a 16) d 18) d 19) a 20) a 21) a 22) c 23) c 24) a 25) c 26) a 27) a 29) d 30) d

Learn More

Link: Download Month Current Affairs April 2020

Link: Updated GK 2020 Download

Link: Daily NewsPapers Download

Download our mobile app for the latest Current Affairs Questions Answers, Daily Online Current Affairs Quiz for PSC Exams

Comments