Home > Fdaytalk Test > RRB Mock Test Paper 5

RRB Mock Test Paper 5

Rrb exams Mock test papers download

RRB Mock Test Papers Online Free 2019

RRB Test Paper 5

Google Book: 10 RRB NTPC Practice Mock Test Papers Download

RRB NTPC Mock test papers Book

Book Link: RRB NTPC EBOOK

1. In Which year communist party rule in Soviet union collapsed ?
a) 1994
b) 1993
c) 1992
d) 1991

2. Latest Galaxy is known as ?
a) Milky galaxy
b) Dwarf galaxy
c) Mercury Galaxy
d) None of the above

3. Battle of Waterloo took place in ?
a) 1814
b) 1815
c) 1816
d) 1817

4) Tribes of Red Indian belongs to ?
a) North America
b) South America
c) Africa
d) Europe

5) Halophytes are the plants which grows in ?
a) Sand
b) Saline Environment
c) Dessert Environment
d) Water bodies

6) Who is the chairman for Adhoc committee on  National flag ?
a) Rajendra Prasad
b) Ambedkar
c) Jawaharlal Nehru
d) A and B

7) Which Article in the Indian constitution deals with All India Services ?
a) Article  321
b) Article  312
c) Article  213
d) Article  123

8) In which year death of Babur and accession of Humayan happened?
a) 1531
b) 1530
c) 1532
d) 1534

9) First battle of Panipat took place in the year ?
a) 1523
b) 1524
c) 1525
d) 1526

10) First battle of Panipat were fought between ?
a) Akbar and Hemu
b) Ahmed Shah Abdali and Marathas
c) Ibrahim Lodhi and Babur
d) Akbar and Ibrahim Lodi

11) Egypt is known as ?
a) Gift of Pyramids
b) Gift of the Nile
c) Gift of Sun God
d) All the above

12) Which of the following is highest land point in the world ?
a) Mt Everest, Nepal
b) Mt Everest, Butan
c) K2, India
d) Mt Everest, India

13) Composition of Oxygen on the Earth ?
a) 25%
b) 20%
c) 55%
d) 30%

14) Which city is known as Forbidden city ?
a) Lhasa
b) Tibet
c) Belgium
d) Bab-el-mandeb

15) Maximum distance from the Sun in the orbit is known as ?
a) Aphelion
b) Perihelion
c) Apoapsis
d) A and B

16) State Sikkim was made part of Indian Union by which of the following Amendment ?
a) 34 Amendment
b) 35 Amendment
c) 36 Amendment
d) 37 Amendment

17) Who is the First Muslim President of India ?
a) Zakir Hussain
b) Fakhruddin Ali Ahmed
c) Abdul Kalam
d) None of the Above

18) What is the abbreviation of GDP?
a) Gross National Policy
b) Gross Nationality Policy
c) Gross National Product
d) Gross Nationality Product

19) Author of the Book “The Wealth of Nation” ?
a) Adam smith
b) Irwin Fisher
c) Hicks Marshal
d)  A and C

20) Atom discovered by ?
a) Roentgen
b) J.J Thmoson
c) James Chadwicks
d) John Dalton

21) Crop Wheat is known as ?
a) Kharif Crop
b) Rabi Crop
c) Zayad Crop
d) A and B

22) Second battle of Panipat took place in ?
a) 1556
b) 1557
c) 1558
d) 1559

23) Second battle of Panipat took place between ?
a) Akbar and Hemu
b) Ahmed Shah Abdali and Marathas
c) Ibrahim Lodhi and Babur
d) Akbar and Ibrahim Lodi

24) Minimum distance from sun in the orbit is known as ?
a) Aphelion
b) Perihelion
c) Apoapsis
d) A and B

25) Which country is known as Island of Pearls ?
a) Madagascar
b) Austria
c) Australia
d) Bahrain

26) What is the abbreviation of NDP ?
a) National Domestic Product
b) Net Domestic Product
c) National Disturbing Product
d) Net Disturbing Product

27) What are excretory organs of Human begins ?
a) Kidneys
b) Skin
c) Liver
d) Lungs
e) All

28) At which place Air force Academy located ?
a) Dundigal
b) Bangalore
c) Dehradun
d) Chennai

29) First recipient of Dadasaheb Phalke Award ?
a) Prithvi Raj Kapor
b) Nitin Bose
c) Devika Rani Roerich
d) Sohrab Modi

30) Who is Author for Book Panchatantra ?
a) Vishnu sharma
b) Vishaka Datta
c) Raskhan Dandi
d) Nitin Bose

31) Who established Sunga Dynasty ?
a) Pushyamitra Sunga
b) Vikramamitra Sunga
c) Kalyanimitra Sunga
d) None of the Above

32) Who established Saluva dynasty ?
b) Saluva Narahara
b) Saluva Narasimha
c) Saluva Narshetty
d) Saluva Narasimha Kumara Varma

33) First law of thermodynamics is about ?
a) Laws of Motions
b) Laws of Gravitational forces
c) Law of conservation of energy
d) Law of gaseous bodies

34) Who proposed theory of Electromagnetism ?
a) Newton
b) J.J. Thomson
c) Maxwell
d) None of the above

35) S.I Unit of Electrical capacitance ?
a) Farad
b) Coulombs
b) ohms
d) None of the above

36) One Nautical Mile is equal to ?
a) 6090 feet
b) 5090 feet
c) 6080 feet
d) 5080 feet

37) Which device is used to detect/test presence of oil on water surface ?
a) Gyroscope
b) Fethometer
c) Gravoscope
d) Gravometer

38) Components used in first generation of computers is/are ?
a) Electronic tubes
b) Transistors
c) IC’s
d) All the above

39) Language used in First (1st) Generation of computers are ?
a) FORTRON -I
b) AlGOL 60
c) COBOL
d) Machine language

40) Atomic number of Oxygen ?
a) 7
b) 6
c) 8
d) 10

41) S.I Unit of Potential difference ?
a) Watt
b) Volt
c) A and B
d) Coulombs

42) 8 bits is equal to ?
a) 1 Bytes
b) 10 Byte
c) 100 Bytes
d) 1024 Bytes

43) Radioactivity of Radio active substance is measured by ?
a) Radio Devices
b) Geiger Device
c) Geiger Muller Counter
d) All the above

44) What is the Latin word and Symbol of element Gold ?
a) Aurum, AU
b) Aurum, G
c) Argenti, AU
d) Argenti, G

45) Autotrophic nutrition plants are ?
a) Green Plants
b) Blue Green Algae
c) Fungi
d) A and B

46) At Which place College of Military Engineering CME is located ?
a) Kirti, Pune
b) Bangalore
c) Dehradun
d) Chennai

47) 32° F is equal to ?
a) -100° C
b) 100° C
c) -32° C
d) 0° C

48) Gun Metal is composition of ?
a) Cu, Sn, Zn
b) Cu, Zn, Fe
c) Cu, Zn
d) Cu, Sn, Fe

49) Synthetic Rubber are?
a) Duprene Rubber
b) Neoprene rubber
c) Polystyrene
d) All the above

50) Which chemical substance used in car engine to prevent knocking ?
a) Lead
b) Tetraethyl lead
c) Lead Methyl
d) Lead tetramethyl

51) Scientific name of Rice?
a) Pisum Sativum
b) Magifera Indica
c) Oryza Sativa
d) Oryza Pisum

52) Nucleus is absent in ?
a) Eukaryotic cells
b) Prokaryotic cells
c) A and B
d) None of the above

53) Centrosome is absent in ?
a) Plant Cells
b) Animal cells
c) A and B
d) None of the above

54) Viral disease found in Dogs are ?
a) Canine parvovirus
b) Canine distemper
c) Pseudorabies
d) Rabies
e) All the above

55) Who is the Author of kitab ul hind ?
a) Firdausi
b) Jayadev
c) Raskhan
d) Al-Beruni

56) Heterotrophic nutrition plants are ?
a) Fungi
b) Rose
b) Water Plants
c) Desert Plants
d) saline Plants

57) Little leaf disease is found in Mangoes due to deficiency of ?
a) Zinc
b) Iron
c) Copper
d) Potassium

58) Little leaf disease is found in Lemon due to deficiency of ?
a) Zinc
b) Iron
c) Copper
d) Potassium

59) Large Intestine comprises of two parts, which are known as ?
a) Colon and Duodenum
b) Colon and Rectum
c) Duodenum and Rectum
d) Duodenum and Recitals

60) Gautama Buddha born in  563 BC on the day of ?
a) Vaisakha Amavasya
b) Vaishakha Purnima
c) Uttara Ashadha
d) Dashami

61) On which banks of river city Lottal is located ?
a) Indus
b) Luni
c) Ravi
d) Bhogava

62) Bones of Horse and oval grave were found in ?
a) Lothal
b) Harappa
c) Surkotada
d) Mohenjodaro

63) Modern name of River Parushni ?
a) Indus
b) Luni
c) Ravi
d) Bhogava

64) Rajya Sabha is composed of ?
a) 250 members
b) Not more than 250 members
c) Less than 250 members
d) A and B

65) Who is the highest Judicial official in State ?
a) Attorney General
b) High Chief Justices
c) Advocate General
d) High Advocate General

66) Which of the following is correct about Nylon, it is known as?
a) Polyamide
b) Polyester
c) Artificial Rubber
d) All the above

67) Who is the father of Biology ?
a) Robert Boyle
b) Jons Berzelius
c) Theophrastus
d) Aristotle

68) Example of Congenital Diseases ?
a) Harelip
b) Cleft Palate
c) Club foot
d) All the above

69) Particle Beta (β) is charged with?
a) Positive
b) Negative
c) A and B
d) Neutral

70) Study of new born’s is known as ?
a) Neonatology
b) Nephrology
c) Neurology
d) Neophrology

71) Which of the following is longest tree in the world ?
a) Sequoia Giganteum
b) Sequoiadendron giganteum
c) Aquradendro giganteum
d) None of the above

72) Which of the following is the smallest seed ?
a) Orchid
b) Sequoia
c) Rice seed
d) Bean Seed

73) Author of Humayun Nama ?
a) Gulbadan Begum
b) Gulbar Begum
c) Raziya Begum
d) Humanthu

74) First Football World cup played in 1930, won by which of the following country ?
a) Italy
b) Spain
c) Brazil
d) Uruguay

75) First Hockey World cup played in 1971, won by which of the following country ?
a) India
b) Pakistan
c) Australia 
d) SriLanka

76) Which of the following is Heaviest gas ?
a) Hydrogen
b) Oxygen
c) Radon
d) Nitrogen

77) Which of the following used for Oil Painting ?
a) Oil
b) Water Colours
c) Hydrogen Peroxide
d) Oil and Hydrogen Peroxide

78) Money Bill will be introduced in ?
a) LokSabha
b) RajyaSabha
c) Joint Session
d) Any of the house

79) Which of the following river in India flows towards west ?
a) Narmada
b) Tapti
c) Ganga
d) A and B

80) What is the chemical name of baking soda ?
a) Sodium hydrogen bicarbonate
b) Sodium hydro carbonate
c) Sodium hydrogen carbonate
d) Sodium hydro bicarbonate

Answers
1) d  2) b  3) b  4) a  5) b  6) c  7) b  8) b  9) d  10) c)  11) b  12) a  13) d  14) a  15) a  16) c  17) a  18) c  19) a  20) d  21) b  22) a  23) a  24) b  25) d  26) b  27) e  28) a  29) c  30) a  31) a  32) b  33) c  34) c  35) a  36) c  37) d  38) a  39) d  40) c  41) b  42) a  43) c  44) a  45) d  46) a  47) d  48) a  49) d  50) b  51) c  52) b  53) a  54) e  55) d  56) a  57) a  58) c  59) b  60) b  61) d  62) c  63) c  64) b  65) c  66) a  67) d  68) d  69) b  70) a  71) b  72) a  73) a  74) d  75) b  76) c  77) c  78) a  79) d  80) c

Learn More

Link 1 – RRB Free Mock Test Papers Online Free

Link 2 – Banking Awareness Notes 2019

Link 3 – Indian Polity Notes 2019 for Competitive Exams

Related Search
Rrb Mock test papers online free 2019, Rrb Mock papers online free 2019, get Rrb Mock test papers online free 2019, how to crack rrb exam 2019, questions rrb exam 2019, rrb ntpc news, rrb paramedical jobs news, rrb 01/2019 news, rrb ntpc mock test papers free online 2019, rrb ntpc 2019 free, rrb ntpc question paper 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *