Home > Current Affairs > Day Wise Current Affairs MCQ Questions 20 May 2021

Day Wise Current Affairs MCQ Questions 20 May 2021

Current Affairs MCQ Questions 20 May 2021

Day Wise Current Affairs MCQ Questions 20 May 2021

Learn Fdaytalk Daily Day Wise current Affairs MCQ Questions 20 May 2021 for all competitive exams, Hindu Paper explainer and Most important news of the day, Hindu newspaper current affairs for all UPSC and state exams. Complete day-wise current Affairs MCQ Questions 20 May 2021

Fdaytalk 20 May 2021 Current Affairs MCQ

1) Who is the new chairman of the Telangana State Public Service Commission (TSPSC)?
a) Dr B Janardhan Reddy
b) Ramavath Dhan Singh
c) Karam Ravinder Reddy

Answer: a) Dr B Janardhan Reddy

Note: On 17 Dec 2020, Chairman of TSPSC, Prof Ghanta Chakrapani and other members retired after completing a tenure of 6 years. New TSPSC chairman, Dr B Janardhan Reddy presently serving as Principal Secretary, Agriculture, Telangana.

2) Who is/are the other member(s) of the Telangana State Public Service Commission (TSPSC) appointed with the new chairman?
a) Ramavath Dhan Singh, Retired Engineer-in-Chief
b) Prof.B.Linga Reddy, Department of Physics, CBIT
c) Kotla Aruna Kumari, Special Grade Deputy Collector
d) Sumithra Anand Tanoba,
e) Karam Ravinder Reddy
f) Dr Aravelli Chandrashekar Rao
g) R.Satyanarayana
h) All the above

Answer: h) All the above

3) What is the total strength of the Telangana State Public Service Commission (TSPSC) including the chairman?
a) 9
b) 10
c) 11

Answer: c) 11

4) Recently which state included COVID treatment in the Arogyasri/ Ayushman Bharati medical insurance scheme of coverage up to 2 lakhs forthwith?
a) Andhra Pradesh
b) Telangana
c) Tamil Nadu

Answer: b) Telangana

5) What is Black Fungus?
a) Fungal infection called Mucormycosis
b) Fungal infection called Tinea barbae
c) Fungal infection called Tinea corporis

Answer: a) Mucormycosis

6) Recently which country summoned the Indian envoy to protest Arvid Kejriwal, Delhi Chief Minister remarks?
a) United States
b) United Kingdom
c) Singapore

Answer: c) Singapore

Note: Arvind Kejriwal tweeted about the coronavirus variant (B.1.617.2 variant) from Singapore

7) Singapore government invoked its anti misinformation law against Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal, Act is called as?
a) POFMA, Protection from Online Falsehoods & Manipulation Act
b) POFMA, Prevention from Online Falsehoods & Manipulation Act
c) PPOFMA, Prevention and Protection from Online Falsehoods & Manipulation Act

Answer: a) POFMA, Protection from Online Falsehoods & Manipulation Act

8) Who is the present High Commissioner of Singapore to India?
a) Simon Wong
b) Vivian Balakrishnan
c) Kumaran Periasamy

Answer: a) Simon Wong

9) Who is the present High Commissioner of India to Singapore?
a) Simon Wong
b) Vivian Balakrishnan
c) Kumaran Periasamy

Answer: c) Kumaran Periasamy

10) Recently whom CBI charged for alleged imports of fertilizers and raw materials at highly inflated rates?
a) MD and CEO of IFFCO (Indian Farmers Fertiliser Cooperative Limited)
b) MD of IPL (Indian Potash Limited)
c) A and B

Answer: c) A and B

Note: MD and CEO of IFFCO: Dr US Awasthi and MD of IPL: Pravinder Singh Gahlaut

11) State broadcaster Doordarshan planning to set up a new channel to project India’s point of view to the world on issues of global and domestic?
a) DD Global
b) DD International
c) DD India World

Answer: b) DD International

12) What are the new 6 Indian sites added to the UNSECO list?
a) Satpura Tiger Reserve
b) Ghats of Varanasi
c) Megalithic site of Hire Benkal
d) Maratha Military Architecture in Maharashtra
e) Bhedaghat-Lametaghat in Narmada Valley- Jabalpur
f) Temples of Kanchipuram
g) All the above

Answer: g) All the above

Note: With these 6 sites, the Total UNESCO sites of India is 48.

13) Who is the present US Coordinator for Global COVID Response and Heath Security, assured India of 80 million COVAX vaccine doses?
a) Gayle Smith
b) Henry Smith
c) Anthony Smith

Answer: a) Gayle Smith

14) Who is the newly appointed Chief Information Officer (CIO) of Ola Group?
a) Rakesh Biswal
b) Rakesh Bhardwaj
c) Rajesh Bhardwaj

Answer: b) Rakesh Bhardwaj

15) Prasanta Mohapatra passed away due to a COVID-19 complication, he was?
a) Former Odisha Ranji Trophy Player
b) BCCI Match Referee
a) Played in Duleep and Deodhar Trophy
d) All the above

Answer:d) All the above

16) Which Russian Swimmer won a gold medal at European Championship 2021 and also made a new world record in the 50-meter backstroke (23.80 seconds)?
a) Kliment Kolesnikov
b) Michael Phelps
c) Aleksandr Popov

Answer: a) Kliment Kolesnikov

17) Which player(s) inducted into Premier League Hall of Fame?
a) Dennis Bergkamp
b) Frank Lampard
c) A and B

Answer: c) A and B

Hindu Paper Vocabulary 20 May 2021

Forthwith: Immediately, Without delay

Usage: We undertake to pay forthwith the money required

Link: Monthly Current Affairs Download

Leave a Reply

Your email address will not be published.