Home > Current Affairs > Daily Current Affairs Quiz 18 May 2020

Daily Current Affairs Quiz 18 May 2020

Daily Current Affairs Quiz 18 May 2020

Daily Current Affairs MCQ Quiz 18 May 2020

Learn Current Affairs National Internation Sports Events online free, Daily Current Affairs for Govt Job aspirants. MCQ on Current Affairs 18 May 2020

1) Which tropical cyclone over the Bay of Bengal heading towards Odisha and West Bengal and Bangladesh?
a) Cyclone Amphan
b) Cyclone Fani
c) Typhoon Haiyan
d) Cyclone Phailin

2) Which is the first super cyclonic storm in the Bay of Bengal since the 1999 Odisha cyclone?
a) Cyclone Amphan
b) Cyclone Fani
c) Typhoon Haiyan
d) Cyclone Phailin

3) When the International Museum Day is observed?
a) 16 May 2020
b) 17 May 2020
c) 18 May 2020
d) 19 May 2020

4) Which Committee of Experts (CoE) constituted for border Infrastructure, road construction, socio-economic development in the border areas?
a) Lt General D B Shekatkar
b) General Manoj Mukund Naravane
c) General Bipin Rawat
d) General Dalbir Singh Suhag

Note: Government accepted the recommendation of CoE to outsource road construction work beyond the optimal capacity of Border Roads Organisation (BRO)

5) Union Minister of Health, Harsh Vardhan participated in which of the following event through Video Conference?
a) 53rd World Health Assembly (WHA)
b) 63rd World Health Assembly (WHA)
c) 73rd World Health Assembly (WHA)
d) 83rd World Health Assembly (WHA)

Note: Present President of the World Health Assembly: Ms Keva Bain, Director-General of WHO: Dr Tedros

6) Ministry of Tourism organized 20th session of the Dekho Apna Desh webinar series under the title?
a) Uttarakhand Simply Heaven
b) Coronawarrior thanksgiving
c) Uttarakhand virtual tour
d) All the above

7) UNESCO World Heritage sites in Uttarakhand?
a) Nanda Devi National Park and Valley of Flowers
b) Namdapha National Park
c) Bhitarkanika Conservation Area
d) All the above

8) According to 3rd Advance estimation, total food grain production for 2019-20 will be?|
a) 195.67 million tonnes
b) 295.67 million tonnes
c) 395.67 million tonnes
d) 495.67 million tonnes

9) Recently Asian Infrastructure Investment Bank and World Bank sanction loan of $413 millions for Irrigation and Flood Management Project to?
a) Andhra Pradesh
b) Telangana
c) Punjab
d) West Bengal

10) NABARD sanctioned Rs 1,500 crores as to ensure continuous credit flow to farmers of?
a) Andhra Pradesh
b) Telangana
c) Punjab
d) West Bengal

11) Who appointed as the new MD of Jammu and Kashmir Bank?
a) RK Chibber
b) Zubair Iqbal
c) Iqbal Chibber
d) None of the above

Note: Chairman J&K Bank: RK Chibber

12) Who developed Injectable Silk Fibroin-based hydrogen for Insulin delivery in diabetic patients?
a) JNCASR Scientists
b) CSIR Scientists
c) IIT Students
d) B and C

13) Who developed lightweight carbon foam that can replace lead batteries?
a) Praveen Kumar, CSIR-AMPRI
b) Randeep Kumar, CSIR-AMPRI
c) Rajeev Kumar, CSIR-AMPRI
d) Rajesh Kumar, CSIR-AMPRI

14) Recently the University of Hyderabad and CSIR-CCMB collaborated with Vins Bioproducts for?
a) Antibody Therapy
b) COVID19 Vacancies
c) Mask Production
d) All the above

15) Who wrote a book, Wuhan Diary: Dispatches from a Quarantined City?
a) Fang Fang
b) Wang Fang
c) Park Hyun-Kyung
d) Wang Xiu Ying

16) Andhra Pradesh government constituted 5-member expert panel to probe Vizag gas leak headed by?
a) Neera Kumar Prasad
b) Neerabh Kumar Prasad
c) Jeerabh Kumar Prasad
d) None of the above

17) World’s first post coronavirus golf tournament, Korean LPGA Championship in Yangju won by?
a) Fang Fang
b) Wang Fang
c) Park Hyun-Kyung
d) Wang Xiu Ying

18) Who is/are nominated by All India Tennis Association for Arjuna Award 2020-21?
a) Ankita Raina
b) Divij Sharan
c) Nandan Bal
d) A and B

19) Who is/are nominated by All India Tennis Association for Dhyan Chand Award 2020-21?
a) Ankita Raina
b) Divij Sharan
c) Nandan Bal
d) A and B

20) Recently Du Wei was found dead at his residence is the Ambassador of?
a) Japan Ambassador to Italy
b) China Ambassador to Israel
c) China Ambassador to Italy
d) Japan Ambassador to Israel

Answers:

1) a 2) a 3) c 4) a 5) b 6) a 7) a 8) b 9) d 10) c 11) b 12) a 13) c 14) b 15) a 16) b 17) c 18) d 19) c 20) b

Learn More

Link: Download Current Affairs April 2020

Link: Download Updated GK 2020

Link: GK 2020 Free Kindle

Daily Current Affairs Quiz 18 May 2020

Comments