Home > Current Affairs > Current Affairs MCQ 28 May 2021

Current Affairs MCQ 28 May 2021

Hindu Current Affairs 28 May 2021

Day Wise Current Affairs MCQ Questions 28 May 2021

Learn Fdaytalk current Affairs MCQ Questions 28 May 2021 for all competitive exams, Hindu Paper explainer and Most important news of the day, Hindu newspaper current affairs MCQ for all UPSC and state exams. Complete day-wise current Affairs MCQ Questions 28 May 2021.

Hindu Paper Current Affairs MCQ 28 May 2021

1) Who is the present chairman of the National Empowered Group on Vaccine Administration?
a) Dr M.K. Paul
b) Dr V.K. Paul
c) Dr V.K. Gopala Krishna

Answer: b) Dr V.K. Paul

2) Who is the newly appointed Commerce Secretary of the government of India?
a) B.V.R Subrahmanyam
b) Anup Wadhawan|
c) Samat Kumar

Answer: a) B.V.R Subrahmanyam

3) Recently government granted an extension of 1-year services to the Secretary of RAW and Cheif of Intelligence Bureau, they were respectively?
a) Arvinda Kumar, Samat Kumar Goel

b) Samat Kumar Goel, Arvinda Kumar
c) Arvinda Kumar, P.C. Mody

Answer: b) Samat Kumar Goel, Arvinda Kumar

4) Intelligence Bureau (IB) of India functions under?
a) Cabinet Secretarait
b) Union Home Ministry
c) President of India

Answer: b) Union Home Ministry

5) Research and Analysis Wing (R&AW) of India functions under?
a) Cabinet Secretariat
b) Union Home Ministry
c) President of India

Answer: a) Cabinet Secretariat

6) Who were 3 newly appointed members of the apex income tax policymaking body, CBDT (Central Board of Direct Taxes)?
a) Anu J.Singh, J.B. Mohapatra and Anuja Sarangi
b) P.C. Mody, J.B. Mohapatra and Anuja Sarangi
c) Anu J.Singh, J.B. Mohapatra and P.C. Mody

Answer: a) Anu J.Singh, J.B. Mohapatra and Anuja Sarangi

7) Who is the present chairman of the Central Board of Direct Taxes (CBDT)?
a) Anu J.Sing
b) P.C. Mody
c) B. Mohapatra.

Answer: b) P.C. Mody

8) The apex body of broadcasters, the Indian Broadcasting Foundation (IBF) renamed in the expanding its purview to cover digital streaming platforms is?
a) Indian Broadcasting and Digital Federation (IBDF)
b) Indian Broadcasting and Digital Foundation (IBDF)
c) Indian Broadcasting and Digital Media Foundation (IBDF)

Answer: b) Indian Broadcasting and Digital Foundation (IBDF)

9) IBDF announced to form a self-regulatory body for digital OTT platform is?
a) Digital Media Content Regulatory Council (DMCRC)
b) Digital Content Regulatory Council (DCRC)
c) Digital Media Regulatory Council (DMRC)

Answer: c) Digital Media Content Regulatory Council (DMCRC)

10) Recently France President Emmanuel Macron sought forgiveness for France role in the Rwanda Genocide, some of the facts?
a) During the Rwandan Civil War, genocide occurred between 7 April and 15 July 1994.
b) From 1 October 1990 to 18 July 1994, the Rwandan Civil War was fought between the Rwandan Armed Forces and the rebel Rwandan Patriotic Front (RPF).
c) France assisted Rwanda military against the RPF during the Civil War.
d) All of the above

Answer: d) All of the above

11) Who won the Europa League trophy 2021?
a) Manchester United
b) Villarreal
c) Man United

Answer: b) Villarreal

Note: Villarreal Coach: Unai Emery

12) Union Sports Minister Kiren Rijiju launched a programme at the National Centre for Sports Coaching under NSNIS Patiala, the programme is?
a) High-Performance Coach Education programme
b) High-Performance Coach and Players Education programme
c) High-Performance Players Education programme

Answer: a) High-Performance Coach Education programme

Link: Download May 2021 Current Affairs

Link: Fdaytalk Radio

Comments

%d bloggers like this: