Home > Current Affairs > Current Affairs MCQ Questions 29 May 2021

Current Affairs MCQ Questions 29 May 2021

Hindu Paper Current Affairs 29 May 2021

Day Wise Current Affairs MCQ Questions 29 May 2021

Learn Fdaytalk current Affairs MCQ Questions 29 May 2021 for all competitive exams, Hindu Paper explainer and Most important news of the day, Hindu newspaper current affairs MCQ for all UPSC and state exams. Complete day-wise current Affairs MCQ Questions 29 May 2021.

Hindu Paper Current Affairs MCQ 29 May 2021

1) Recently Telangana government urged the central government at the GST council meeting to raise FRBM (Fiscal Responsibility and Budget Management) limit for borrowing from?
a) 3% to 8%
b) 4% to 5%
c) 3% to 5%

Answer: c) 3% to 5%

2) Who translated Gaddar Songs from Telugu to English and published the book, “My Life is a Song: Gaddar’s Anthems for the Revolution”?
a) Vasanth Kalyan
b) Vasanth Kannabiran
c) Vasantha Kumari

Answer: b) Vasanth Kannabiran

3) O. N. V. Cultural Academy announced O. N. V. Literary Award 2021 to Vairamuthu, Tamil poet and Lyricist, Some of the facts?
a) He entered the Tamil film industry with the film Nizhalgal in 1980
b) He was honoured with 7 National Awards
c) He received Padma Shri in 2013 and Padma Bhushan Award in 2014
d) All of the above

Answer: d) All of the above

Note: ONV Cultural Academy to reconsider award after a massive row on him (MeToo Allegation)

4) Facts about O. N. V. Literary Award?
a) Its annual award conferred by O. N. V. Cultural Academy from 2017 in memory of poet O. N. V. Kurup (1931–2016)

b) Ottaplakkal Neelakandan Velu Kurup ( O. N. V. Kurup) is a Malayalam poet and lyricist, who won the Jnanpith Award in 2007, the highest literary award in India.
c) The last recipient of the O. N. V. Literary Award 2020 is M. Leelavathy
d) All of the above

Answer: d) All of the above

5) Who is the last surviving member of the Indian Constitute Assembly passed away recently (May 28, 2021) at the age of 101 years due to illness?
a) T.M. Kalliannan Gounder
b) K.M Munshi
c) T.M. Krishna Murthy

Answer: a) T.M. Kalliannan Gounder

6) Recently Germany apologised for genocide in Namibia for the slaughter of Herero and Namaqua tribespeople. Some of the facts?
a) Its first genocide of the 20th century waged by the German Empire against the Herero, Nama, and San in German South-West Africa, now called Namibia.
b) Genocide occurred between 1904 and 1908.
c) In July 2015, officially called “genocide” by the German government and the Bundestag speaker
d) All of the above

Answer: d) All of the above

7) Who are the present heads of Germany (Chancellor) and Namibia (President) respectively?
a) Hage Geingob, Angela Merkel
b) Hage Geingob, Frank-Walter Steinmeier
c) Saara Kuugongelwa-Amadhila, Frank-Walter Steinmeier

Answer: a) Hage Geingob, Angela Merkel

8) Who is the new President of Syria?
a) Abdallah Salloum
b) Bashar-al-Assad
c) Mahmud Merhi

Answer: b) Bashar-al-Assad

Note: He was re-elected as Syria’s President with 95.1% votes

9) What is the capital and currency of Syria respectively?
a) Damascus and Syrian pound
b) Aleppo and Syrian Euro
c) Latakia and Syrian pound

Answer: a) Damascus and Syrian pound

10) Veteran kabaddi coach S Nageswara Rao passed away at age of 82 years due to illness, some of the facts?
a) He was coach of the national team, won the gold medal in the inaugural 1993 International kabaddi championship
b) 1993 International kabaddi championship for men and women held at Vijayawada
c) He also served as Kabaddi coach to Sports Authority of Andhra Pradesh
d) All of the above

Answer: d) All of the above

Link: Download Current Affairs May 2021

Link: Fdaytalk Radio

Comments

%d bloggers like this: