Home > Current Affairs > Current Affairs MCQ Questions 27 May 2021

Current Affairs MCQ Questions 27 May 2021

Hindu Paper 27 May 2021 Current Affairs

Day Wise Current Affairs MCQ Questions 27 May 2021

Learn Fdaytalk Daily Day Wise current Affairs MCQ Questions 27 May 2021 for all competitive exams, Hindu Paper explainer and Most important news of the day, Hindu newspaper current affairs MCQ for all UPSC and state exams. Complete day-wise current Affairs MCQ Questions 27 May 2021.

Hindu Paper Current Affairs MCQ 27 May 2021

1) Which social media platform application or website approached Delhi High Court challenging the new Information Technology Rules, 2021?
a) Facebook
b) Telegram
c) Whatsapp

Answer: c) Whatsapp

2) H S Doreswamy, Indian activist and journalist passed away due to covid-19 complication, some of the facts?
a) Participated in the Indian independence movement, Bhoodan movement and movement for the Unification of Karnataka
b) He was honoured with Gandhi Seva Award in 2017 and Ramnath Goenka Excellence in Journalism Awards for Lifetime Achievement in 2019
c) He was also honoured by the Government of Karnataka with Basava Puraskara in 2018
d) All of the above

Answer: d) All of the above

3) Recently National Green Tribunal, NGT South Zone appointed a joint committee for an allegation of unauthorised construction in?
a) Harohalli
b) Mekedatu
c) Mysore

Answer: b) Mekedatu

Note: Karnataka government proposed construct dam in Mekadatu across Cauvery River

4) Recently Sri Lanka requested India for a $1.1 billion currency swap, what is meant by a foreign currency swap?
a) It is an agreement to exchange currency between two foreign parties.
b) Swap principal and interest payments on a loan made in one currency for a loan of equal value in another currency.
c) Currency swaps first introduced by the World Bank in 1981 to obtain German marks and Swiss francs.
d) All of the above

Answer: d) All of the above

5) Who is the present president of Sri Lanka?
a) Gotabaya Rajapaksa
b) Mahinda Rajapaksa
c) Mahinda Yapa

Answer: a) Gotabaya Rajapaksa

5) Who is the present Confederation of Indian Industry (CII) President?
a) Uday Kotak
b) Girish Chandra Chaturvedi
c) Deepak Parekh

Answer: a) Uday Kotak

6) Recently NCLT, National Company Law Tribunal ordered the liquidation of Devas Multimedia Pvt Ltd, NCLT is a?
a) Statutory Body
b) Regulatory Body
c) Quasi-Judicial Body

Answer: c) Quasi-Judicial Body

7) Who is the present CEO Whatsapp?
a) Will Cathcart
b) Mark Zuckerberg
c) Pavel Durov

Answer: a) Will Cathcart

Hindu Paper Vocabulary 27 May 2021

♦ Burgeoning

Meaning: Increase rapidly, Flourishing

Usage: Manufacturers are eager to capitalise on the burgeoning demand.

♦ Juxtapose

Meaning: Place, Deal with close together for contrasting effect.

Usage: Looking over my old diaries allows me to juxtapose my past and present life.

♦ Reprieve

Meaning: Cancel, Postpone the punishment

Usage: Lenders in our area have been given a 30-day reprieve.

♦ Hubris

Meaning: Excessive pride, Self-confidence.

Usage: Overcoming hubris takes a tremendous deal of humility.

Source: Hindu Paper

Link: Download May 2021 Current Affairs

Link: Fdaytalk Radio

Comments

%d bloggers like this: