Home > Current Affairs > Day Wise Current Affairs Question and Answers 28 May 2020

Day Wise Current Affairs Question and Answers 28 May 2020

online study point current affairs

Day Wise Current Affairs 28 May 2020

Learn today’s fdaytalk online study point current affairs questions and answers for PSC exams and current affairs gk questions for all competitive exams UPSC, SSC, RRB’s, TSPSC, APPSC, and more. Download today news and current affairs quiz, online study point current affairs tests ebooks from Fdaytalk Books Store

Today current affairs quiz for UPSC May 28, 2020

1) Prime Minister Modi paid tribute to Veer Savarkar on his Jayanti on 28 May 2020, pick the odd?
a) Veer Savarkar was born in the village of Bhagur, Maharashtra on 28 May 1883 and died on 26 Feb 1966
b) Veer Savarkar popularized the term Hindutva, the word Hindutva was coined by Chandranath Basu
c) He was the author of the novel/book “Moplah Rebellion” and “The Indian war of independence, 1857”
d) He received Bharta Ratna award in 1963

2) Central Institute of Plastics Engineering and Technology (CIPET) a premier national institution under the Ministry of Chemicals and Fertilizers, GOI is renamed to?
a) Central Institute of Plastic chemicals Engineering and Technology (CIPET)
b) Central Institute of Petro Engineering and Technology (CIPET)
c) Central Institute of chemicals Engineering and Technology (CIPET)
d) Central Institute of Petrol chemicals Engineering and Technology (CIPET)

Note: CIPET was established in 1968 at Chennai, Tamil Naidu with a tie-up with UNDP, United Nations Development Programme

3) Union Minister for Finance Nirmala Sitharaman launched the facility for instant allotment of _____ through Aadhaar based e-KYC?
a) PAN
b) TAN
c) TIN
d) GST Number

4) Asian Development Bank, ADB and the Government of India signed a $177 million loan to upgrade 450 km of state highways and major district roads in the state?
a) Maharashtra
b) Telangana
c) Andhra Pradesh
d) Gujarat

5) Recently Santosh Kumar Gangwar, Minister of State for Labour and Employment inaugurated the twitter handle for Labour Bureau which used to updated latest statistics related to labour welfare. Twitter handle is?
a) @LabourWF
b) @LabourBG
c) @LabourTG
d) @LabourSG

6) Who is the present Principal Scientific Adviser to the Government of India?
a) Dr Vinod Paul
b) Professor K. Vijay Raghavan
c) Dr Kiran Raghavan
d) Professor Pawan Raghavan

7) Recently Indian Council of Medical Research, ICMR removed the upper ceiling price of ₹4500 for COVID19 test which is used to detect Coronavirus. The test is called?
a) Reverse trans-polymerase chain reaction (RTPCR) test
b) Reverse transcription-poly chain reaction (RTPCR) test
c) Reverse trans-poly chain reaction (RTPCR) test
d) Reverse transcription-polymerase chain reaction (RTPCR) test

8) Invasive mussel native to the South and Central American coasts is now spreading quickly in the backwaters of Kerala. The mussel was known as?
a) Charru mussel (Metala strigata)
b) Viral mussel (Mytella strigata)
c) Charru mussel (Mytella strigata)
d) Charru mussel (Strigata Meta)

9) The European Union (EU)’s unveiled a package/ plan to prop up economies which hammered by the coronavirus crisis of?
a) €550 billion plan
b) €650 billion plan
c) €750 billion plan
d) €850 billion plan

10) Who is the Present President of the European Commission?
a) Ursula von der Leyen
b) David Sassoli
c) Charles Michel
d) None of the above

11) Facts about European union?
a) European Union (EU) is a political and economic union of 27 member states
b) The motto of EU, “In Varietate Concordia” in Latin which means United in Diversity
c) European Union formed with Treaty of Rome on 1 January 1958. EU and European citizenship were established with the Maastricht Treaty,1993
d) Government: Intergovernmental and supranational
e) President of the Commission: Ursula von der Leyen
f) President of the Parliament: David Sassoli
g) President of the Council: Charles Michel

12) Recently Indian Weightlifting Federation, IWLF nominated former World champion for the Arjuna Award 2020-21 is?
a) Mirabai Chanu
b) Bharti Singh
c) Neelam Setti Laxmi
d) Karnam Malleswari

13) Recently Indian Olympic Association (IOA) president is appointed as a member of the Olympic Channel Commission. He is?
a) Narayana Ramachandran
b) Adille Sumariwala
c) Dorabji Tata
d) Narinder Dhruv Batra

13) Who is the present International Olympic Committee president?
a) Christophe De Kepper
b) Kirsty Coventry
c) Thomas Bach
d) Ng Ser Miang

14) The Indian Olympic Association constituted an 11member committee to monitor annual grant and affiliation fee of its members for the 2020-21 cycle is headed by?
a) Narayana Ramachandran
b) Adille Sumariwala
c) Dorabji Tata
d) Narinder Dhruv Batra

15) Who is the present President of Athletics Federation of India?
a) Narayana Ramachandran
b) Adille Sumariwala
c) Dorabji Tata
d) Narinder Dhruv Batra

Note: First Indian Olympic Association (IOA) President, Dorabji Tata

Answers

1) d 2) c 3) a 4) a 5) c 6) b 7) d 8) c 9) c 10) a 12) a 13) d 13) c 14) b 15) b

Download today online study point current affairs quiz question and answers in our monthly current affairs edition ebook. Fdaytalk, #1 Free Learning Website

Learn More

Link: Download Month Current Affairs April 2020

Link: Updated GK 2020 Download

Link: Daily Newspapers Download

Download our mobile app, best apps for SSC current affairs and GK. Top 10 current affairs and General knowledge current affairs question and answers test for PSC Exams

Comments