Home > Current Affairs > Day Wise Current Affairs Question and Answers 27 May 2020

Day Wise Current Affairs Question and Answers 27 May 2020

today current affairs quiz

Day Wise Current Affairs Question With Answers 27 May 2020

Learn the latest current affairs questions and answers for PSC exams and current affairs gk questions for all competitive exams UPSC, SSC, RRB’s, TSPSC, APPSC, and more. Download today current affairs quiz and Monthly current affairs test UPSC from Fdaytalk Books Store

Today current affairs quiz for UPSC May 27, 2020

1) Prime Minister Modi congratulated Mahinda Rajapaksa on completing 50 years in Parliament of Sri Lanka. He is?
a) Prime Minister of Srilanka
b) President of Srilanka
c) Speaker of Srilanka
d) Vice President of Srilanka

2) Facts of Srilanka
a) Official Name: Democratic Socialist Republic of Sri Lanka
b) Srilanka is an island country located in the Indian Ocean. It is geographically separated from the Indian by the Gulf of Mannar and the Palk Strait

c) Capital (legislative): Sri Jayawardenepura Kotte and Capital (executive and judicial): Colombo
d) Government: Unitary semi-presidential constitutional republic
e) President: Gotabaya Rajapaksa
f) Legislature: Parliament
g) Currency: Sri Lankan rupee

3) First Prime Minister of India Pandit Jawaharlal Nehru 56th death anniversary on May 27, 2020. Some of the facts
a) Jawaharlal Nehru born in Allahabad on November 14, 1889. He died in Delhi on May 27, 1964
b) He served as Prime Minister of India from 15 August 1947 to 27 May 1964, a total of 16 years
c) He received India’s highest civilian award Bharat Ratna in 1955
d) He is known as an architect of modern India

4) What is the memorial name (samadhi) of Jawaharlal Nehru?
a) Shantivan
b) Vijay Ghat
c) Raj Ghat
d) Veer Bhumi

Note: List of other leaders Memorial names were given below

5) What is the Hindi edition of Popular Multimedia Guide for Mass Awareness on A-to-Z of COVID-19 pandemic brought by NCSTC in association with Dr Anamika Ray Memorial Trust?
a) COVID Marga
b) COVID Help
c) COVID Katha
d) COVID Hindi

Note: NCSTC- National Council for Science and Technology Communication

6) Ministry of Tourism conducted 24th Dekho Apna Desh Webinar Series under titled
a) Culture and Tourism- Two sides of the Delhian economy
b) Culture and Tourism- Two sides of the Maharashtra economy
c) Culture and Tourism- Two sides of the economy
d) Culture and Tourism- Two sides of the Goan economy

7) According to SBI Ecowrap report, India’s GDP growth is expected to reach in Q4 FY20 as
a) 5.2%
b) 2.2%
c) 1.2%
d) 4.2%

8) Recently LIC modified PM Vaya Vandana Yojana pension scheme will earn an assured return of?
a) 5.4% per annum
b) 6.4% per annum
c) 7.4% per annum
d) 8.4% per annum

9) Who is the 1st Indian peacekeeper to receive UN Military Gender Advocate award 2019-20?
a) Major Om Prakash Malhotra
b) Major Krishnaswamy Sundarji
c) Major Gopal Gurunath Bewoor
d) Major Suman Gawani

10) Who won the NYIPLA 2020 (New York Intellectual Property Law Association) Inventor of the year?
a) Dr Rajiv Joshi
b) Dr Rajesh Joshi
c) Dr Rakesh Joshi
d) Dr Raju Joshi

11) Recently a Mumbai based start-up VAMS Global developed world’s 1st contactless visitor management software is?
a) VAMS StayFree
b) VAMS StaySafe
c) VAMS SafeGuard
d) VAMS Safety

12) Recently Tata Capital launched a Voicebot on Whatsapp is?
a) TII
b) AIA
c) TIA
d) TAI

Obituary

♦ Renowned vocalist Shyamala Bhave passes away at 76 years, she had excellent command over Hindustani and Carnatic music

Answers

1) a 4) a 5) c 6) d 7) c 8) c 9) d 10) a 11) c 12) c

Fdaytalk Study Notes

List of Memorial names of famous leaders in India

LeadersMemorial Name
Mahatma GandhiRaj Ghat
Jawaharlal NehruShantivan
Lal Bahadur ShastriVijay Ghat
Indira GandhiShakti Sthal
Jagjivan RamSamta Sthal
Choudhary Charan SinghKisan Ghat
Rajiv GandhiVeer Bhumi
Giani Zail SinghEkta Sthal
Shankar Dayal SharmaKarma Bhumi
Devi LalSangharsh Sthal
Chandra ShekharJannayak Sthal
I. K. GujralSmiriti Sthal
Atal Bihari VajpayeeSadaiv Atal

Download today current affairs quiz question and answers in our monthly current affairs edition ebook. Fdaytalk, #1 Free Learning Website

Learn More

Link: Download Month Current Affairs April 2020

Link: Updated GK 2020 Download

Link: Daily Newspapers Download

Download our mobile app, best apps for current affairs and GK. Daily online current affairs quiz and  General knowledge current affairs test for PSC Exams

Comments