Home > Fdaytalk Test > RRB Exam Model Question Paper | 1000+ MCQ

RRB Exam Model Question Paper | 1000+ MCQ

railway exam question paper with answer pdf

Railway Exam Question Paper With Answer PDF

RRB NTPC FREE TEST PAPER DOWNLOAD – 10

Learn First Be First, RRB previous year question in RRB Non technical, Railway Group D exam, RRB NTPC solved question paper in pdf download.

1) Who is the founder of Chalukyas of Vatapi ?
a) Jayasimha
b) Shri Gupta
c) Bhattarka
d) Kondungon

2) Parsi movement started in the year 1851, formed by ?
a) Nauroji Fardunji
b) S.S. Bengali
c) Dadabhai Naoroji
d) All of the above

3) Which is the 1st settlement of Dutch company in India ?
a) Machilipatnam, 1605
b) Bheemunipatnam, 1605
c) Calicut, 1500
d) Surat, 1608

4) Which is the 1st settlement of Portuguese in India ?
a) Machilipatnam, 1605
b) Bheemunipatnam, 1605
c) Calicut, 1500
d) Surat, 1608

5) Which is the 1st settlement of British company in India ?
a) Machilipatnam, 1605
b) Bheemunipatnam, 1605
c) Calicut, 1500
d) Surat, 1608

6) Treaty of Aix-la-Chapelle concluded between ?
a) British and Dutch
b) British and Portuguese
c) British and French
d) British and India

7) The chemical composition of Dutch metal ?
a) Cu and Zn
b) Cu and Al
c) Cu and Fe
d) Cu and Sn

8) Which useful virus is used for water presevator to avoid rotter and remain fresh ?
a) Blue Hung Virus
b) Bacteriophage
c) Herper Virus
d) Stereit Virus

9) Atomic number is represented by Z, Pick the odd from the below?
a) Z= No of Protons of atom
b) Z= No of electrons of atom
c) Z= No of neutron
d) A and B

10) Mass number of atom ?
a) Sum of Protons and neutrons
a) Sum of Protons and Electrons
c) Sum of Protons
d) Sum of Neutrons

11) In 1763, Treaty of Paris is concluded between ?
a) British and Dutch
b) British and Portuguese
c) British and French
d) British and India

12) Shah Alam II lived as refuge in which of the following kingdom for 12 yrs ?
a) Awadh Kingdom
b) Satavahana Dynasty
c) Mughal Kingdom
d) Jhasi kingdom

13) Who the Author of book ” The Planned Economy for India” ?
a) Hicks
b) Marshal
c) M.Vishweshwaraiah
d) Adam Smith

14) 1 Lunar month is equal to ?
a) 29 Solar days
b) 30 Solar days
c) 28 Solar days
d) 27.3 Solar days

15) In which year Railway Recruitment Control Board was established ?
a) 1998
b) 2010
c) 1956
d) 2011

16) What is the Persistence of ear ?
a) 1/12 seconds
b) 2/12 seconds
c) 1/10 seconds
d) 2/10 seconds

17) Who invented Dynamite ?
a) Rudolf Diesel
b) Samuel
c) E.G.Otis
d) Alfred Nobel

18) Rice Husk is found at which Ancient site ?
a) Banawil
b) Harappa
c) Lothal
d) Kalibanga

19) Who started Journal Dinabhandhu ?
a) Gandhi
b) Jyothiba Govinda Rao Phule
c) B.R. Ambedkar
d) C.R. Das

20) Ezhava/ Aruvippuram movement in Kerala started by ?
a) Narayana Guru
b) Narayana Krishanan
c) Narayana Murthy
d) Narayana Jyothi

21) Which country is known as cockpit of Europe ?
a) Belgium
b) japan
c) India
d) North Korea

22) Original Indian Constitution adopted with ?
a) 20 Parts 394 Articles 8 Schedules
b) 21 Parts 395 Articles 9 Schedules
c) 22 Parts 395 Articles 8 Schedules
d) 23 Parts 395 Articles 8 Schedules

23) Bank account is known as ?
a) Real Account
b) Saving Account
c) Debit Saving Account
d) Credit Saving Account

24) 1 HP is equal to ?
a) 946 Watt
b) 846 Watt
c) 746 Watt
d) 646 Watt

Note: Railway exam question paper with answer

25) Characteristics of Bases, Pick odd ?
a) Bases are bitter in taste
b) Soapy in touch
c) Turns Red litmus to Blue
d) All the above

26) Bases soluble in water were known as ?
a) Alkali
b) Solution
c) Soluble Agent
d) None of the above

27) In semi conductor material have property of ?
a) Electrical resistivity is higher then conductor
b) Electrical resistivity is lower then Insulator
c) Silicon and Germanium were semi conductor material
d) All the above

28) In which year Bengal became 1st Independent state from Mughal empire ?
a) 1716
b) 1717
c) 1718
d) 1719

29) Battle of Plassey laid the foundation of British rule in India in the year ?
a) 23 June 1755
b) 23 June 1756
c) 23 June 1757
d) 23 June 1758

30) Which kingdom were conquered by British with Doctrine Lapse ?
a) Satara Kingdom
b) Bhagat Kingdom
c) Jhasi Kingdom
d) Sambalpur Kingdom
e) All the above

31) Which device is used to detect and measure growth in plants ?
a) Crescograph
b) Auxanometer
c) Manometer
d) A and B

32) Cabinet mission formed in 1946 by British PM Lord Attlee, members were ?
a) Lord Pathick Lawrence
b) Stafford Cripps
c) A.V.Alexander
d) All the above

33) Which is the second largest planet in the Solar system ?
a) Jupiter
b) Mars
c) Saturn
d) Earth

34) Andaman and Nicobar islands were separated with ?
a) 33 Parallel line
b)10 degree channel
c) 22 Degree Channel
d) 22 Parallel line

Note: Railway RRB exam question paper with answer pdf download

35) Article 54 of the Indian constitution states about ?
a) Election of President
b) Election of Prime Minister
c) Election of Vice President
d) Election of Speaker

36) Which of the following is known as pearl ash ?
a) Potassium trioxide
b) Potassium carbonate
c) Calcium Hydrates
d) Chromium trioxide

37) Which of the following metal is used in aeroplane ?
a) Steel
b) Chromium
c) Palladium
d) Copper

38) Full form of IBM ?
a) International Business Machine
b) Interconnecting Business Machine
c) International Business Market
d) International Business Marker

39) 1 Mega Hertz represent ?
a) 10⁵ cycle per second
b) 10⁶ cycle per second
c) 10⁷ cycle per second
d) 10⁸ cycle per second

40) Pick Odd about Kidneys ?
a) Kidneys produces red blood cells
b) Kidneys produces active vitamin D
c) Kidneys almost filter 50 gallons or 189 liters of blood a day 
d) All the above

41) Who created Madras Province ?
a) Lord Irwin, 1801
b) Lord Minto I , 1801
c) Lord Wellesley, 1801
d) Lord Linlithgow

42) Book by B.R. Ambedkar, Pick the odd ?
a) The untouchable
b) Annihilation of caste
c) Buddha and his dhamma
d) Partition of India

43) Which is the heaviest and hardest metal ?
a) Osmium, Diamond
b) Diamond, Osmium
c) Platinum, Osmium
d) Osmium, Platinum

44) Baking soda is also known as ?
a) Sodium bicarbonate
b) Sodium carbonate
c) Calcium bicarbonate
d) Calcium carbonate

45) Washing soda is also known as ?
a) Sodium bicarbonate
b) Sodium carbonate
c) Calcium bicarbonate
d) Calcium carbonate

46) Sir Ashutosh Mukherjee Trophy is related to ?
a) Hockey
b) Cricket
c) Football
d) Kabaddi

47) Terms like Bull eyes, Muzzle flub, Target were related which of the following sport/game ?
a) Billiards
b) Baseball
c) Rifle Shooting
d) Golf

48) Author of book “Khamsah” ?
a) Amir Khusrau
b) Firdausi
c) Abu Bakr
d) Ibn Battuta

49) Simon commission formed in 1928 during term of ?
a) Lord Minto
b) Lord Linlithgow
c) Lord Irwin
d) Lord Chemsford

50) Nehru Trophy related to which of the following sport/game ?
a) Kabaddi
b) Cricket
c) Football
d) Hockey

51) Terms like Bogie, Forge some, T, Put hole were related to which of the following sport/game ?
a) Ice Hockey
b) Hockey
c) Billiards
d) Golf

52) Which of the following is most reactive element ?
a) Sodium
b) Potassium
c) Calcium
d) Zinc

Note: RRB exam previous question paper

53) Who introduced integrated judicial system in India ?
a) B.R. Ambedkar
b) Lord Chemsford
c) Warren Hasting
d) Lord Irwin

54) Which device is used to measure purification of milk ?|
a) Lactometer
b) Lactometeric
c) Lactometerology
d) Lactogen

55) Acid characteristics, Pick odd ?
a) Acid tastes sour
b) Turns blue litmus red
c) Reacts with base and alkali to form salt and water
d) All the above

56) Sati abolition Act in 1829 made by ?
a) William Bentinck
b)Lord Irwin
c) Lord Minto II
d) Lord Linlithgow

57) In computer terminology, GML means?
a) Generic Markup Language
b) General Markup Language
c) Generic Mark Language
d) General Marker Language

58) CD is read by ?
a) Laser Beam
b) Magnetic Beam
c) High Laser Beam
d) Low range beam

59) Number of players in Kho Kho game ?
a) 7
b) 11
c) 9
d) 12

60) Chemical composition of Lime stone ?
a) Sodium bicarbonate
b) Sodium carbonate
c) Calcium bicarbonate
d) Calcium carbonate

61) Who is the father of periodic table ?
a) Newton
b) Antoine Lavoisier
c) Dmitri Ivanovich Mendeleev
d) Jons Berzelius

62) Why Mercury is kept in Iron pot because ?
a) it doesn’t catch up fire
b) it doesn’t form Amalgam
c) it doesn’t form to solid
d) it doesn’t form to vapour

63) The famous Napoleon Bonaparte is associated to which of the following place ?
a) Waterloo
b) Trafalgar
c) Medina
d) Carcosa

64) On which river Bahhar Nangal project is constructed ?
a) Mahanadi
b) Ganga
c) Damodar
d) Sutlej

65) In Indian constitution, which articles were about Panchayats ?
a) Article 243 to Article 243O
b) Article 240 to Article 243P
c) Article 243 to Article 245O
d) Article 243 to Article 243J

66) Head Quarter of National meat and poultry ?
a) Mumbai
b) Delhi
c) Chennai
d) Hyderabad

67) In Economy BOT, Balance of Trade means ?
a) Difference between goods imported and value of good exported per annum
b) Difference between goods exported and total good imported per annum
c) Difference between goods exported and value of good imported per annum
d) Difference between total goods exported and total good imported per annum

68) What is the National emblem of Iran ?
a) Lily
b) Corn flower
c) Golden Rod
d) Rose

69) What is the National emblem of USA ?
a) Lily
b) Corn flower
c) Golden Rod
d) Rose

Note: Railway previous year question paper

70) First Railway line in 1853 is between ?
a) Bombay to Thane
b) Bombay to Pune
c) Bombay to Nagpur
d) Bombay to Chennai

71) Mahar movement took place at ?
a) Kerala
b) Andhra Pradesh
c) Karnataka
d) Maharashtra

72) Number of players in Kabaddi game ?
a) 7
b) 11
c) 9
d) 12

73) Adi Hindu movement (1906) at Hyderabad started by ?
a) Bhagya Reddy Varma
b) Vilma Reddy Varma
c) Bharat Reddy Varma
d) Bhagya Varma Naidu

74) In National movement, Extremists Phase is about ?
a) 1885 – 1905
b) 1905 – 1920
c) 1920 – 1947
d) 1905 – 1915

75) Who started Home Rule movement in Sep 1916 ?
a) Bal Gangadhar Tilak
b) Rama Swami
c) Annie Besant
d) Bhagat Singh

76) Hindustan Republic Association (HRA) founded in 1924 at Kanpur by ?
a) Chandra Shekhar Azad
b) Ram Prasad Bismil
c) Sachindra Nath Sanyal
d) All the above

77) Chemical composition of Marsh Gas ?
a) Ethene
b) Ethylene
c) Ethylene Glycol
d) Methene

78) Who is the father of Botany ?
a) Theophrastus
b) Antoine Lavoisier
c) Mendeleev
d) Jons Berzelius

79) Which medicine is used for person who suffers from High BP ?
a) Rauwolfia Surpartina
b) Fludrocortisone
c) Sulfonylureas
d) Thiazolidinediones

80) Which Vitamin can be used like hormone ?
a) Vitamin K
b) Vitamin B
c) Vitamin D
d) Vitamin A

Answers
1) a  2) d  3) a  4) c  5) d  6) c  7) a  8) b  9) d  10) a  11) c  12) a  13) c  14) d  15) a  16) c  17) d  18) c  19) b  20) a  21) a  22) c  23) a  24) c  25) d  26) a  27) d  28) b  29) c  30) e  31) d  32) d  33) c  34) b  35) a  36) b  37) c  38) a  39) b  40) d  41) c  42) d  43) d  44) a  45) b  46) c  47) c  48) a  49) c  50) d  51) d  52) b  53) c  54) a  55) d  56) a  57) b  58) a  59) c  60) d  61) c  62) b  63) a  64) d  65) a  66) b  67) c  68) d  69) c  70) a  71) d  72) a  73) a  74) b  75) c  76) d  77) d  78) a  79) a  80) c

Note: Never Miss Latest Govt Jobs Notification, Walk-ins and Exams tips at Instagram (Daily updates)

Follow us @fdaytalk (Instagram) |Never Miss Job Alerts, FdaytalkLets Makes Easy

Learn More

Link 1 – RRB exam question paper with answers pdf

Link 2 – Complete Banking Awareness ebook download

Link 3 – Indian Polity ebook downlaod

Link 4 – RRB Results NTPC RRC 01/2019

Download railway group d exam question and answer paper, railway exam question paper with answer pdf, rrb exam questions and answers pdf in fdaytalk. Learn online and get free ebook download. Get ebooks of rrb model question paper pdf 2019

Related search:
rrb previous question, rrb question paper, rrb model question paper, railway exam question paper, rrb non technical exam books pdf, railway exam question paper with answer pdf, railway exam question paper with answer, rrb solved question paper, rrb exam questions and answers pdf, rrb previous year question paper, rrb question paper

One thought on “RRB Exam Model Question Paper | 1000+ MCQ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *